Jövőbe látnak az RMDSZ-nél, már tudják az SZKT ülés eredményét

Jövőbe látnak az RMDSZ-nél, már tudják az SZKT ülés eredményét

Bár az átlagember él a gyanúperrel, hogy a pártok háza táján a demokrácia (népakarat) inkább üres kirakat, mint valós tartalommal bíró fogalom, azért mindig csalódás ha kiderül, valóban így áll a dolog, főleg ha magyar pártról van szó. Már amennyire az RMDSZ ugye párt, hiszen legújabban még azt is tagadják. Szerkesztőségünk birtokába jutott egy az RMDSZ belső levelezéséből kiszivárgott anyag, amiből kiderül, a párt „mini parlamentjének” nevezett SZKT szerepe merő formalitás.

A Román Kommunista Párt legszebb hagyományait felelevenítve Kelemen Hunor nemrég bejelentette, hogy vállalja az államfő jelöltséget, amennyiben a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) esedékes ülésén bizalmat szavaznak neki. Az RMDSZ elnöke értékes útmutatásként azt is elmondta, hogy Porcsalmi Bálintot szeretné a továbbiakban is ügyvezető elnöknek látni, amiről ugyancsak az SZKT dönt majd. De valóban az SZKT dönt, vagy annyi a szerepe, mint a Románia Szocialista Köztársaság Nagy Nemzetgyűlés nevű gittegyletének?

Elméletben az SZKT ülésen bárki jelölhet bárkit, a gyakorlat azonban mást mutat. Az SZKT házi szavazógépezetként működik az RMDSZ-ben, hogy a külvilág felé legalább a látszat kedvéért játsszanak egy demokráciásat. Vannak küldöttek, akik akár több embert is jelölhetnek (nem szoktak), tartózkodhatnak a szavazásnál, vagy horribile dictu, nemmel szavazhatnak (nem szoktak). A küldötteket utaztatják (közpénzen), etetik-itatják (közpénzen), majd mint akik jól végezték dolgukat, ismét hazautaznak (közpénzen). Közben pedig maradva a jelen helyzetnél, bár amint arról az RMDSZ portálja hírt adott az SZKT ülés csak holnap lesz Marosvásárhelyen, az államfő jelöltséget támogató aláírásokat gyűjtő ívek már elkészültek, és azon Kelemen Hunor neve áll. Úgy, hogy jelöltsége még nem hivatalos, az SZKT ahol elvileg akár le is szavazhatják, még össze sem ült.

Persze a rutinos RMDSZ gépezet nem csak a gyűjtőíveket készítette el, hanem mindenre kiterjedő, részletes utasításokkal látja el a területi szervezetek vezetőit a gyűjtés mikéntjéből. Ezekből például azt is megtudhatjuk, hogy az aláírásgyűjtőknek melegen ajánlott nem motyogni, nézzenek az ember szemébe, legyenek udvariasak, és akik igent mondanak az aláírásra arra mosolyogni is kell.

Bár Kelemen azt nyilatkozta, hogy nem létezik a szavazatmaximalizálás kényszer, a többi választási kampánynál relaxáltabb kampányt folytathat az RMDSZ, az aláírásgyűjtőknek szóló „ajánlás” nem éppen relaxáltságról tanúskodik.

A nagy relaxáció közben persze jó kommunistákhoz mérten célszámokat is kiosztottak az egyes területi szervezetek vezetőinek, vagyis konkrétan leírták mennyi az elvárt begyűjtendő aláírás mennyiség. Példaként az alábbi képen az Udvarhelyszéktől elvárt aláírásmennyiség, viszonyítási alapként pedig az EP-választásokon elért számok láthatóak. A nagy relaxáltságban érdekes módon pont annyi aláírást szeretnének begyűjteni, mint az EP-kampány idején, amikor is az 5 % is veszélyben forgott.

Az RMDSZ-nél olyannyira biztosra veszik Kelemen indulását. hogy a választóknak szánt propagandában részletesen elmagyarázzák miért is Kelemen a jó jelölt, és egyáltalán mi értelme is rá szavazni, ha egyszer semmi esélye. Mindezt úgy, hogy a „szövetség” képviselői még meg sem érkeztek marosvásárhelyi szállásukra. Holnap pedig teljesen komolyan és demokratikusan szavazni fognak arról, vajh kit is jelöljön az RMDSZ Románia államfőjének. Sok jelölt, parázs vita, pengeéles érvek és retorikai összecsapások várhatóak. Pont, mint a Román Kommunista Párt kongresszusain …

De nem mondhatjuk, hogy az RMDSZ nem komoly párt  szövetség. Vigyáznak az adatainkra, és nem tárolják őket. Annál ők sokkal demokratikusabbak, nem?

K. Szalárdi István / itthon.ma

Facebook