Jubileumi oklevelekről és Kiválósági Díjakról szavaztak Érmihályfalván

Jubileumi oklevelekről és Kiválósági Díjakról szavaztak Érmihályfalván

Kedden a Gödör rendezvényház adott helyet (a városháza épülete belső tatarozás alatt áll) a rendes havi tanácsülésnek, ahol hat napirendi pont  szerepelt a terítéken.

Megszavazták többek között az Érmihályfalváért Egyesülettel (Asociația Pro Valea lui Mihai) kötött együttműködési megállapodást a Nyíló Akác Napok szervezését illetően, rábólintottak a fesztivál végleges programjára, majd némi vita után átment az a határozat-tervezet is, amely azokat a személyeket javasolta kitüntetésre, akik a kezdetektől fogva részt vettek és vesznek ma is a fesztivál szervezésében (az ellenzék – leginkább a Néppárt – nehezményezte, hogy az elismeréseknél többnyire az RMDSZ holdudvarába tartozók jöhettek szóba, kész tények elé állítva a többi frakciót).

Az ellenzék méltatlankodására Nyakó József polgármester azzal a kijelentéssel tett pontot, hogy itt és most nekik áll a zászló, tehát nem kérdéses, kik döntenek kikről az oklevelek odaítélésében.

A határozat-tervezet szerint hét személy kap jubileumi oklevelet: Hegedűs Attila, Kiss Csaba, Lunczer János, Lunczer Mária, Simon András, Sütő Zoltán, Torda Imre. Ugyancsak hét személy vehet át Kiválósági Díjat is: Bobeş Erzsébet, Magda Erzsébet, Borbély Simon Csaba, Boros József, Fele Attila, Kovács Attila és dr. Turucz Mária, az oktatás, kultúra, vállalkozás, szociális és civil szféra, sport szakterületeken nyújtott teljesítményeikért. Az oklevelek ünnepélyes átadására péntek délelőtt 10.30-kor kerül sor a művelődési házban.

Mint elhangzott, a kitüntetési ceremóniából hagyományt kívánnak teremteni.

Az „egyebeknél” Krizsán Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő beszámolt a legelők bérbeadásáról, amelyre – mint mondta –, azért került éppen a napokban sor, mert eddig nem volt alkalmazható bérbeadási szabályzat kidolgozva. Idetartozik az a tény is, miszerint a legelőügy több éves vita tárgyát képezte az állattartók és az önkormányzat között. Krizsán beszámolt a plénum előtt arról, hogy 12 parcellában több száz hektárnyi legelőt adtak használatba 161,6 lej/ha/év bérleti díjért. A szerződések kilenc évre szólnak.

Ugyancsak az „egyebek” keretében Marius Zima nemzeti liberális (PNL) tanácsos azt nehezményezte, hogy a fesztiválszervezők olyan Balkánra emlékeztető bazári dolgoknak is helyet biztosítanak (papagájos jósok, egyéb szélhámos pénzcsalók), amelyek korántsem öregbítik a fesztivál és a város hírnevét.

A tanácsülésen elhangzottakra érdemben visszatérünk.

Sütő Éva

 

Facebook