Készül ifj. Rimanóczy Kálmán nagyváradi szobra

Az ifj. Rimanóczy Kálmán szobor

Készül ifj. Rimanóczy Kálmán nagyváradi szobra

A nagyváradi városháza nyilvánosságra hozta az ifj. Rimanóczy Kálmán szobrának elkészítésére, tavaly év végén kiírt pályázat eredményét, a beérkezett pályaművek közül Alexandru Păsat szobrászművész alkotása kapta a legmagasabb pontszámot. A szobor elkészítése elkezdődött.

Zatykó Gyula polgármesteri tanácsos már 2018 novemberében bejelentette, hogy kezdeményezésére, a nagyváradi Barátok temploma melletti téren, szobrot kap. ifj. Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad legjelentősebb építésze. A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a fiatalon elhunyt Rimanóczy földi maradványait, a felszámolt Olaszi temetőből, a Barátok templomának alagsorában helyezték örök nyugalomra. De  szobrának tervezett helyszíne szomszédságában áll első nagyobb alkotása, a Fő utca 35 szám alatti, Pénzügyi Igazgatósági Palota is. Ifjabb Rimanóczy Kálmán mindössze 42 évet élt, de nevéhez számos nagyváradi épület terve fűződik ma is, többek között a Városháza, a Görögkatolikus Püspöki Palota, a jelenlegi Ortodox püspökség épülete, a Moskovits Miksa és az Apolló Palota, id. Rimanóczy palotája, a volt Központi Takarékpénztár, az Elmegyógyintézet, a Tüdőszűrő, a Csendőriskola épülete. Debrecenben, a Piac utcán található az általa tervezett Debreceni Első Takarékpénztár palotája.

A pályamunkákat elbíráló zsűri döntése alapján, a szobor elkészítésére és a térrendezésre kiírt pályázatot, Alexandru Păsat nyerte. A kolozsvári szobrászművész nem ismeretlen Nagyváradon, hiszen ő az alkotója a Szent László téren nemrég felállított, Radu Demetriu és Roman Ciorogariu püspököket ábrázoló köztéri szobroknak is. Az általa tervezett szobor és térrendezés értéke 400 ezer lej. Az eredményhirdetés után elindult a szobor elkészítésének folyamata, egyelőre agyagban készül el 1:1 méretarányban, majd miután a Nemzeti Közműemlékek Bizottsága is véleményezte, bronzba öntik.

Felállítását májusra tervezik – írj a denagy.hu.

(Címoldal: A nagyváradi Barátok temploma melletti téren áll majd ifj. Rimanóczy szobra)

Facebook