Ki fogja kifizetni az 1,5 millió lejes késedelmi kamatot?

Ki fogja kifizetni az 1,5 millió lejes késedelmi kamatot?

Tanácsülés volt péntek délelőtt a mihályfalvi városházán. A nyolc napirendi pontban szerepelt többek között nyolc önkormányzati képviselő éves beszámolójának elfogadása, a 2016-os költségvetési tervezet megszavazása, lakáskiutalások és bérleti szerződések hosszabbítása, legelőügyek, valamint az Egészségügyi-Szociális Központ működési keretének jóváhagyása is.
Az „egyebeknél” ismét felvetődött a kardinális kérdés: az önkormányzat hogyan tegyen eleget a számvevőszék azon követelményének, hogy megnevezze a leköszönt városvezetőség által ki nem fizetett/nem regisztrált adósság miatt felhalmozódott 1,5 millió lejes késedelmi kamat felelőseit, és pert indítson ellenük.
Az ominózus összeg ugyanis még 2008-ban, a Kovács Zoltán polgármestersége idején egy magyarországi holdinggal kötött szerződés származéka. A cég a háztartások vízhálózatra csatlakoztatását végezte. Az akkori tartozás mindössze 146 ezer lejre rúgott de a fizetés elmaradása 2010-ben már egy azóta jogerőre emelkedett bírósági döntést eredményezett, napi 1150 lejes kamattal
A számvevőszék folyó év március 31-ig hagyott határidőt a felelősök megnevezésére. Tavaly ősszel meg is alakítottak egy belső kivizsgáló bizottságot, mely bizottság azóta se jutott dűlőre az ügyben, mivel mint kiderült, ebben az ügyben a felelősség nem csak Kovács Zoltánt terheli, de hibáztak azok a régi-új önkormányzati képviselők, illetve önkormányzati alkalmazottak is, akik, Gheorghe Chiş, a pénzügyi szakbizottság elnöke szerint „meg lettek vezetve” és most ártatlanul hurcolnák meg őket.
A döntéshozó testület a felelősök megnevezésére újabb számvevőszéki haladékot kapott, ezúttal július 31-ig.

Sütő Éva

Facebook