Köröstárkányi cserkészek Sárospatakon

Köröstárkányi cserkészek Sárospatakon

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Ifjak Világtalálkozója (MIVIT) július 9-15. között, ezúttal Sárospatakon. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a Kárpát-medencei magyar ifjúságot (a tengeren túliakat is) lehetőséget adva egymás népszokásainak, kultúrájának, gasztronómiájának megismerésére. Az idei eseményen 13 országból több mint nyolcvanan vettek részt, 43 különböző alapszervezettől.

A hétnapos tábor rengeteg szórakozási lehetőséget és kulturális programot kínált, jó hangulatot és ismeretszerzési lehetőségeket teremtve. Ez idő alatt olyan helyekre látogathattunk el, mint a füzéri és sárospataki vár, a Megyer-hegyi tengerszem, Kossuth Lajos szülőháza, vagy a Károli-biblia nyomtatásának helyszíne. A programban szerepelt továbbá étkezés a boldogkőváraljai középkori étteremben, de adottak voltak színesebbnél színesebb szórakozási lehetőségek is.

A Köröstárkányi Verbőczy Kálmán 6-os számú Cserkészcsapatból ezúttal Egyed Csaba vezetésével tizenketten csatlakoztunk a világtalálkozóhoz, kiutazásunkat a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapítványon keresztül támogatta.

A találkozón különböző versenyeken is részt vehettünk. Volt sárkányhajózás a Bodrogon – itt a Partiumot képviselve a 6. helyezetet értük el –, valamint egyéb játékos sportvetélkedőkön is megpróbálhattuk magunkat. Alkalom nyílt ellátogatni a Hercegkúton található Götz Pincészetbe, ahová Rák József polgármester gardírozta el a vendégeket, és ahol borkülönlegességeket kóstolhattunk meg.

Természeti látványosság volt az egykori malomkőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem, amelynek környéke geológiai és kultúrtörténeti bemutatóhely is egyben.

A programban szerepelt továbbá táncház, közös főzés Rácz Túrkevei Lajos mesterszakáccsal, melynek keretében a határon túli fiatalok bemutathatták a saját ételkülönlegességeiket is. Megrendezésre került a MIVIT Konferencia is, ahol a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tartott bemutató előadást, majd Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, illetve Aros János Sárospatak polgármestere mondott köszöntő beszédet.

A találkozó utolsó előtti napján a sárospataki várlátogatás volt a legnagyobb élmény. A Rákóczi-vár, a késő reneszánsz építészet legértékesebb alkotása, Sárospatak legjelentősebb műemléke, a magyar nemzeti örökség része. Ugyanitt láthattuk Rákóczi György ágyúöntő műhelyét is.

Délután játékos sportversenyek kezdődtek, amelyeken ezúttal a 4. helyet vívtuk ki a Partium színeiben.  Később a Végardó fürdőben múlattuk az időt, majd a tábor területén zenés táncos programmal zárult a nap.

A Magyar Ifjak Találkozója a sárospataki református templomban megtartott istentisztelettel, azt követően közös ebéddel ért véget.

Az élményekkel teli egy hetes programért köszönet illeti ebben az esztendőben is Ács Tibor budapesti főszervezőt, aki idén is feledhetetlenné tette  a találkozót, és köszönet minden önzetlen támogatónak, akiknek segítségével, negyedik alkalommal is megvalósulhatott ez a rendezvény.

A Köröstárkányi Verbőczy Kálmán 6-os számú Cserkészcsapat

Facebook