Közbeszerzések csak kiválasztottaknak II.

Mint említettük, portálunk két részletben közöli a Bihoreanul című román hetilap tényfeltáró cikkének magyar fordítását a megyei tanácsnál folyó közpénzpazarlásról, a megyét irányító PSD-RMDSZ tandemhez közel álló cégek és magánszemélyek közpénzekkel történő kitöméséről. Tesszük ezt abban a tudatban, hogy megyénk magyar lakosai megérdemlik a kiegyensúlyozott tájékoztatást, főleg a közpénzeket és választottaikat érintő ügyekben. Mivel erre a pártközlönyként működő Bihar megyei nyomtatott és online magyar sajtóban esély sincs, magunkra vállaljuk a feladatot. 

Közbeszerzések csak kiválasztottaknak. A megyei tanács fölösleges, kiválasztottakat megcélzó beszerzésekre pazarolja a pénzt II.

A Megyei Tanács szintén közbeszerzési eljárás nélkül szerezte be a számítástechnikai eszközeinek és a hozzájuk tartozó irodai fogyóeszközök döntő részét. 2018 júliusa és december között  127 215 lej értékben vásároltak nyomtatófejeket 16 cégtől, irodai felszereléseket 27 000 lej értékben 13 cégtől, valamint számítógépeket, egereket, billentyűzeteket és nyomtatókat 130 000 lej értékben kilenc cégtől. Ezek között voltak ismert cégek is (mint például a Ro & Co, Computech, CG&GC Hithech Solutions), de voltak teljesen ismeretlenek is amelyek az így kiadott összegek zömét vihették haza. Az Elfie Media például 76 794  lej értékben szállíthatott.

Ezek a 300 000 lejt meghaladó értékű beszerzések előre tervezhetőek voltak, és jóval olcsóbban is hozzá lehetett volna jutni az így beszerzett felszerelésekhez, amennyiben a megyei tanács megfelelő közbeszerzési  eljáráson keresztül  kér árajánlatot az ilyen profilú cégektől, majd több éves keretszerződésben biztosítja az irodai felszerelésekhez történő olcsóbb hozzáférést. Egy áttekinthető szerződés hiányában a felszerelésekre vonatkozó jótállás és a szervizelés feltételei szintén ködbe vesznek.

Raul Andrei Sălăgean

A megyei tanács alig  2018 decemberében szervezett közbeszerzési eljárást számítástechnikai felszerelések beszerzése céljából. Ekkor az abszolút győztes a  SC Navitech IT Concept SR  lett, egy alig  két hónappal azelőtt, szeptember 27-én egy bizonyos Raul Andrei Sălăgean által létrehozott  IT  profilú cég. A menedzseri végzettségű, diszkrét de határozott üzletember a Bihar megyei PSD  tagja, alig 26 évesen a védelmi Minisztérium tanácsadójaként dolgozott, majd  tavaly októberben az  ADI Ecolect  nevű cég alkalmazottja lett, mely cégben a megyei tanács többségi részvényes.  Itteni tevékenysége ideje alatt hozta létre a céget  arra számítva hogy a számítástechnikai piacon nagy megrendelésekre tehet szert. Ennek ellenére alig egy hónappal később a céget átadta barátnőjének, Andrada Gălbenuşanak, amit azzal magyarázott hogy végül is nincsen tapasztalata a számítástechnika terén.

Ioan Mang

December elején a megyei tanács 21 000 lej értékben nyomtatófejeket rendelt a cégtől, valamint egy management programot 83 ezer lej értékben,  majd később a konkurenciától is rendeltek 9 fénymásoló gépet 179 000 lej értékben. Forrásaink szerint az összeget igen hamar kifizették amikor elterjedt a híre, hogy a cég mögött valójában Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke áll, aki egy személyben az  ADI Ecolect elnöke is, valamint még néhány hasonló profilú cég tulajdonosa. A lap megkeresésére az alelnök határozottan cáfolta hogy köze lenne az ügyhöz.  „Ismerem Rault, a pártnál van, de nincs semmi közöm sem a cégéhez sem az Ecolecthez történő alkalmazásához”.

A hatékonyság jog, nem kötelesség

A lap magyarázatot kért a megyei tanácstól, a feltett kérdésekre annak szóvivője, Adrian Simon válaszolt.  A szóvivő elismerte ugyan, hogy 2018 októbere és decembere között  –  holott a kérdés az egész évre vonatkozott – a beszerzések nagy része közvetlen beszerzés volt, ugyanakkor hozzátette, hogy többségük a központi közbeszerzési rendszeren keresztül történt, melyhez bárki hozzáférhet.

Adrian Simon

A szóvivő ugyanakkor nem adott magyarázatot arra, hogy a megyei tanács miért nem tette közzé saját weboldalán a beszerzésekre vonatkozó hirdetéseket, hiszen egy egyszerű átlagpolgár nehezen igazodik el a központi közbeszerzési rendszer útvesztőjében.  A szóvivő magyarázata szerint erről a megyei tanács weboldalát karbantartó cég tehet, és emiatt február 15-i keltezéssel szerződést is bontottak a céggel.

A keretszerződésekre vonatkozólag a megyei tanács fenntartja, hogy nem kötelezettsége, csupán joga a beszerzéseket végrehajtani, és hogy a nyomtatófejek beszerzését nem lehetett előre látni mivel nem tudhatták milyen nyomtatókat fognak beszerezni az év végéig, annak ellenére, hogy egészen addig pontosan tudták milyen nyomtatók vannak a megyei tanács birtokában. A régi nyomtatókat valójában bérelte a megyei tanács így minden egyes kinyomtatott lapért súlyos összegeket fizetett ki anélkül hogy bárki is ellenőrizte volna ki és mit nyomtat.

A fenntartási költségek magasak voltak, ismerte be a szóvivő aki büszke arra hogy az új készülékek immár a megyei tanács tulajdonát fogják képezni. A gond ezzel csupán annyi, hogy az eszközöket egy házi pontosabban párt cég szállítja, a hozzájuk kapcsolódó tudásanyag és szerviz háttér nélkül, amely kérdésessé teszi a megfelelő jótállást is.

Nem létező átláthatóság

A megyei tanács közvetlen beszerzései meg sem jelentek a központi közbeszerzési rendszer (SICAP) weboldalán. Az intézmény csak azokat a nagy értékű beszerzéseket tette közzé, ahol nem kerülhették meg az egyszerűsített közbeszerzési eljárást, vagy az ajánlat kérést  több cégtől.  Ezzel szemben más intézmények, például a Nagyváradi Állami Egyetem, vagy az Erdészeti Igazgatóság  sokkal kisebb értékű beszerzéseit is közzétette a SICAP weboldalán.

A közbeszerzésekre vonatkozó törvények (395/2016-os kormányrendelet, valamint a 2016 évi 98-as törvény) rögzíti azokat az értékhatárokat, amelyek felett kötelező a több ajánlattevő cég versenyeztetése, illetve a közbeszerzési eljárás. A jogi szabályozás ugyanakkor azt is kimondja, hogy be kell tartani az átláthatóságra és a hatékonyságra vonatkozó szabályokat is. Ez viszont csakis a több éves keretszerződések megkötésével lehetséges, nem az átláthatatlan, de célzott, havonta ismétlődő direkt beszerzésekkel.

A jelek szerint mindez túl nagy elvárás a Bihar Megyei Tanács esetében, amely csupán a központi közbeszerzési rendszeren (SICAP) átfutó, a Navitech IT Concept-re vonatkozó szerződésről szolgáltatott csonka adatokat. Itt csupán a fénymásoló beszerzéseket ismerték el 179 831 lej értékben, a nyomtatók és a menedzsment szoftverekre vonatkozó 104 762 lejes beszerzésről mélyen hallgatnak. Igaz, ha a közbeszerzések nem szabályosak, miért lenne szabályos az intézmény kommunikációja?

Facebook