Közgyűlést tartott a Néppárt hegyközszáldobágyi alapszervezete

Közgyűlést tartott a Néppárt hegyközszáldobágyi alapszervezete

Az önkormányzati választásokat megelőző időszakban az Erdélyi Magyar Néppárt valamennyi alapszervezetének közgyűlésére sor kerül. Ehhez illeszkedve gyűltek össze a szervezet képviselői Hegyközszáldobágyban is azzal a céllal, hogy számba vegyék a település és Hegyközpályi község lakosai szempontjából fontos megoldandó feladatokat, valamint azt, hogy kik kívánnak a munka elvégzéséhez tanácsos-jelöltként megméretkezni.

Valamennyi megjelent egyet értett abban, hogy a Nagyvárad közvetlen szomszédságában található község számára legalább annyi bajjal jár a nagyvárosi szomszédság, mint amennyi előnyt hozhat. Ismert tény, hogy a három faluból álló községet a 2016-ban megválasztott, majd bírósági ügye miatt szinte azonnal felfüggesztett polgármester helyett három éve az alpolgármester nevében vezetik és ez számos nehézséget és furcsaságot eredményezett, összességében pedig általános vélekedés, hogy a felelősségnélküliség és a fontos ügyekkel kapcsolatos gazdátlanság ideje volt ez. Folyamatosak a panaszok a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése miatt tönkretett útburkolatok és az azokat nem megfelelően helyreállító kivitelező miatt, ahogyan a polgármesteri hivatal nehézkes lakossági ügyintézési gyakorlata sem könnyíti a lakosság életét.

A helyi Néppárt és tanácsosa Molnár Mihaela ugyanakkor joggal lehet büszke arra, hogy kezdeményezői voltak annak az aláírásgyűjtésnek, mely nyomán végül a helyi buszjáratok üzemeltetését átvette Nagyvárad. Sajnos a helyi hivatal az első hat hónapra megtartotta a korábbi menetrendet, mely koránt sem illeszkedik a lakosság igényeihez, de az új helyzet lehetővé tette a Nagyvárad teljes területére érvényes egységes bérletek kiváltását, mely a vonatkozó költségek tekintetében is komoly könnyebbséget jelent.

Az egyébként optimista hangulatú gyűlést vezető Csomortányi István Néppárt-elnök két fontos dolgot is kiemelt. Egyrészt a községben az eddigi vezetők által felelőtlenül engedélyezett parcellázások és lakópark építések mára oda vezettek, hogy a korábban 99%-ban magyar községen belül mára a nem magyar ajkúak aránya meghaladta a 40%-ot. A beköltözések folyamata töretlen, ezért amennyiben a község élére nem kerül megfelelően felkészült vezetés, a négy év múlva esedékes választásokon már az a veszély is fennáll, hogy nem lesz magyar a polgármester. Ez az elmúlt évtizedek magyar érdekvédelmének csúfos kudarca lenne, és a kialakult helyzettel kapcsolatban senki sem vállalja a felelősséget, a helyzetet előidézők pedig úgy tesznek, mintha ingatlanos nyerészkedésük eredménye természetes folyamat következménye lenne.

Másrészt a megyei és nagyváradi helyzettel kapcsolatban elhangzott, hogy az előző választások után egy hibás döntéssel, a bársonyszékek kedvéért a magyar közösséget akarata ellenére tették fel a PSD süllyedő hajójára. Mára már világosan látszik, hogy a PSD-RMDSZ szövetség megbukott, a következő tanácselnök liberális lesz és ennek a magyar emberek ihatják meg a levét. A megoldást a bajt időben felismerő Néppárt adhatja, hiszen ma már az is világos, hogy Nagyváradon magyar alpolgármester és a megyei tanácsban magyar vezetők csupán akkor lesznek, ha a Néppárt jelöltjeinek sikere a következő választásokon ezt lehetővé teszi. Ennek oka egyszerű, a megyében és a megyeközpontban biztos befutónak számító liberálisokkal szemben egyedül a Néppárt tárgyalóképes. Emiatt hatalmas a közös felelősségünk, a Magyar Polgári Párttal meg is tudtunk állapodni, letettük az új magyar egység alapjait és mindent meg kell tennünk a közös sikerért – összegzett a pártelnök.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Facebook