Leporolták a székelyhídi elkerülő út projektjét

Leporolták a székelyhídi elkerülő út projektjét

2009 elején a Boc-kormány úgy döntött, finanszírozni fogja Székelyhíd és Érmihályfalva körgyűrűjének a megépítését. A beruházás akkori mentora Cseke Attila szenátor volt, aki 2012-re ígérte a körgyűrűk átadását, az akkori kampányidőszakra időzítve a ceremóniát.

A székelyhídi szakasz hosszát mintegy hét kilométerre tervezték, amely Nagyvárad felől észak felé tartva Nagykágyánál tér le az országútról, majd átszelve a margittai utat, Kiskerekinél csatlakozik vissza a 19-es számú műútra.

Tíz év óta csak néhány égnek meredő porladó “betonláb” magasodik az ég felé, amely a vasúti síneket hivatott volna áthidalni, több hektár kisajátított és ki nem fizetett, vagy csak csúfságos összeggel kártalanított magánterület, egy máról holnapra eltűnt munkavállaló cég és kb. ennyi maradt a nagy beruházásból.

(A projekttel járó földkisajátításokhoz tartozik az is, hogy jóval a piaci ár alatt állapították meg a szántó- és belterületek értékét. Az ügyben hozzávetőleg kétszáz kiskereki és székelyhídi földtulajdonos érintett. Arra játszva, hogy az embereknek nincs pénzük pereskedni az állammal, 0,85 lejben állapították meg a területek négyzetméterenkénti csúfságos árát – a terület minősítésétől és minőségétől függetlenül –, a dél-romániai 7-8 eurós kártérítésekhez képest.)

És mivel választási év van a láthatáron, leporolták az elkerülő út projektjét a megyénél. „A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közreműködésével az elkerülő út befejezésében is újra bizakodhatnak a székelyhídiak. A közbeszerzési eljárást követően szeptember 30-án aláírták a már végbement munkálatok helyreállítását és a fennmaradó műveletek kivitelezését célzó szerződést, melynek értéke 42,8 millió lej (áfa nélkül). A 7623 méteres útszakasz egy év alatt fog elkészülni, és hároméves garancia lesz érvényes rá. Az elkerülő út napi több mint hatezer autó áthaladásától mentesítené közösségünket, melyből ezerkétszáz, azaz húsz százalék teherszállító jármű” – nyilatkozta Béres Csaba polgármester decemberben az Ér Hangjának.

A székelyhídiak türelmetlenül várják…

A kártérítéseket annál inkább.

S. É.

Facebook