Letarolt park, aggódó civilek: mi lesz a sorsa a katolikus püspöki palota kertjének?

Letarolt park, aggódó civilek: mi lesz a sorsa a katolikus püspöki palota kertjének?

Lapunkat több nagyváradi olvasónk is megkereste azzal, hogy a megyeszékhely polgármesteri hivatala „tönkreteszi” a katolikus püspöki palota kertjét, sok Nagyváraddal foglalkozó, a közösségi portálon szerveződő csoportban pedig kész tényként tálalták, hogy a „betonmániás polgármester” letarolja a parkot.

Ezzel csupán annyi a gond, hogy a palotát és a katolikus székesegyházat körbevevő park, (mely egy ideje hivatalosan is a Schlauch Lőrinc-park nevet viseli) az egyház tulajdona, és az ott zajló munkálatokhoz semmi köze a polgármesteri hivatalnak, így a fakivágásokhoz, kertészeti munkákhoz sem.

Való igaz, hogy nem szép látvány a megszokott fáktól, bokroktól, rózsaágyásoktól megfosztott, lekövezett tér, de az elvégzett munka minősége az egyház által felkért kertépítő cég munkáját minősíti. Az laikus szemmel is látható, hogy sokkal kisebb lesz a zöldfelület, mint ahogyan az is, hogy a munkákat végző cég legkedveltebb fa és bokor metsző szerszáma a láncfűrész.

Az is felmerülhet a járókelőkben, hogy miért kerül több százezer euróba ez a pusztítás (a kertrendezést egy HU-RO pályázatból finanszírozza az egyház), de erre adják meg a választ az arra illetékesek. Ami viszont kijelenthető: a városi kertészek és a drága pénzen dolgozó „szakértők”, mintha egy iskolát végeztek volna, ahol a főtantárgy a láncfűrész kezelése lehetett. A végeredmény ugyanis nagyon hasonló. Csak remélni tudjuk, hogy mikor befejezik a munkálatokat, egy kevésbé szürke, több virággal, fával, cserjével díszített park fogja várni a sétálni, a város zaját kicsit maguk mögött hagyni vágyókat, hiszen a gyönyörűen felújított palota és székesegyház méltó környezetet érdemel.

Barta Béla

Facebook