Ma kezdődött a 11. EMI-tábor

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Egyesület által 11. alkalommal megszervezett tábor a tusnádfürdői Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) mintájára kínál tájékozódási, művelődési valamint kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket a résztvevők számára.

Az előadások során idén is hangsúlyt kap az autonómia és a nyelvi jogok kérdése. Pénteken katalán és baszk meghívottak tartanak előadást népeik önrendelkezésért folytatott harcáról, és aznapra várják a táborba Vona Gábort és Szávay Istvánt, a Jobbik elnökét és alelnökét is, akik A magyar megmaradás esélyei és lehetőségei az átalakuló Európában című fórum előadói is egyben.

A székelyföldi autonómiatörekvésekről tartandó szombati pódiumbeszélgetésen Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének elnöke fejti ki nézeteit.

A fősátor mellett idén jogvédő sátrat is működtetnek a táborban, amelyben szerdán a munkavállalás, csütörtökön a polgárokat a rendőrséggel szemben megillető jogokról, pénteken az online identitás kérdéseiről, szombaton a jogorvoslati lehetőségekről, vasárnap pedig többek között a nyelvi jogok érvényesítési lehetőségeiről lesz szó.

A tábor minden napját borkóstoló, táncház és koncertek zárják. A nagyszínpadon szerdán a Hungarica és az Ossian, csütörtökön a TransylMania és a Kárpátia, pénteken az Ismerős Arcok és a Dalriada, szombaton a Romantikus Erőszak és a Road, vasárnap pedig a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Depresszió lépnek fel.

“Van jövője az erdélyi magyarságnak, mert remek fiatalokat számolhat sorai között, akik sokat képesek feláldozni azért, hogy értékeket hozzanak létre” – mondta a megnyitó előtt Sorbán Attila Örs EMI-elnök, főszervező.

[MTI]

Facebook