Magasról tett a kijárási tilalomra: horgászgatás közben érték tetten a Bihar Megyei Tanács elnökét

Magasról tett a kijárási tilalomra: horgászgatás közben érték tetten a Bihar Megyei Tanács elnökét

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke saját Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy nem tartotta be a kijárási tilalom szabályait, és megállt „egy Nagyvárad melletti tónál horgászni”. A bejegyzés szerint a helyszínen tetten ért politikust a rendőrség 5000 lejre bírságolta. Pásztor arról ír, hogy, „őszintén megbánta méltatlan viselkedését”, és hogy a bírság összegével azonos summát utal át egy „segély szervezetnek” (sic).

Maradj otthon ments életet – szól az RMDSZ koronavírus járvánnyal kapcsolatos felszólítása közösségi oldalukon. Úgy látszik ezt az amúgy helyes felszólítást Pásztor Sándor nem olvasta, vagy ha igen, nem érdekelte. Úgy vélhette – nem először – hogy a törvények felett áll, és neki jár egy kis kikapcsolódás egy tó partján. Nem volt szerencséje, mert – mint a lap cikkbeharangozójából kiderül – a Bihoreanul hetilap munkatársai figyelték, és ők voltak akik a hatóság figyelmét felhívták a szabályszegő politikusra. A kérdés az, hogy Pásztor akkor is megbánta volna a kijárási tilalom megsértését, ha horgászgatására nem derül fény, és mintha mi sem történt volna, folytathatta volna útját. Biztosak lehetünk benne, hogy a váratlan rivaldafény jót tett Pásztor lelkiismeretének, és felfrissítette kötelességtudatát is, amit többszörös minőségben is megszegett. Pásztor Sándor ugyanis nem csak Sanyi, a horgászatot, a méregdrága alpesi és afrikai vadászatot, egzotikus trópusi körutakat kedvelő mérnök, aki  a szűk tömbházlakás fullasztó levegőjét nem bírva, kiugrott egyet pecázni. Nem, Pásztor Sándor a megyei önkormányzat képviselője, mi több annak vezetője, aki a – valószínűleg a Bibliára tett kézzel – esküt tett a törvények betartására: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului”. Magyarul Pásztor egy esküszegő.

Pásztor Sándor politikus, a magyar közösség választott vezetője, akinek a jogkövető magatartás példájaként kellene betöltenie szerepét, nem pedig a mindenkire nézve egyformán terhes, a járvány eldurvulását megelőzni hivatott szabályokat felrúgva, élen járni a törvénytelenségben. Persze feltehetjük a kérdést, ugyan kinek ártott Pásztor, egy rövid kis horgász kiruccanással? A válasz egyértelmű: mindenkinek. Ártott azoknak, akikkel együtt pecázgatott a csatári tó partján – a Bihoreanul szerint több munkatársa is részt vett a horgászbulin, ráadásul szolgálati autókkal mentek ki a helyszínre. Ártott a magyar közösségnek, melyet képvisel (?), és amely eddig páratlan fegyelmezettséggel tartotta be a szükséghelyzet szigorú korlátozásait, egész Romániának példát mutatva. Ártott a koronavírus elleni harcnak is, hiszen ezek után bárki úgy gondolhatja, hogy neki is jár egy kis horgászkirándulás, egy kis szabályszegés, ha már a megyei tanács elnöke megteheti.

PSD-RMDSZ koalíciós vírushordozás?

Pásztor Sándor, hivatali helyzetéből adódóan a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség alelnöke is, vagyis a szükséghelyzetben hozott rendelkezések betartásáért és betartatásáért is felel. Ebbéli minőségében még súlyosabb csoportos horgászkalandja. Főleg úgy, ha figyelembe vesszük, hogy jó eséllyel maga is vírushordozó lehet, ráadásul erről nem is tud. Pásztor ugyanis több alkalommal is személyes kapcsolatba került a PSD-s megyei önkormányzati képviselő Dorel Dume-val, aki hivatali utóda a Körösök Vízügyi Igazgatóságnál, melyet Pásztor évekig vezetett. Dume ebbéli minőségében több alkalommal is találkozott egy koronavírussal fertőzött személlyel, aki a vízügyi igazgatóság kezelésében levő pelbárthidai tónál Dume magánbirtokán dolgozott. Dume ezek után több alkalommal is találkozott Pásztor Sándorral, mind a Bihar Megyei Tanács irodáiban, mind pedig a vízügyi igazgatóság  hivatali székhelyén, ahová Pásztor rendszeresen bejár. Az azóta lemondatott Dume, és a fertőzött munkás időközben otthoni elkülönítésbe került. Pásztor pedig ahelyett, hogy tudván mindezt, maga is két hetes otthoni elkülönítésbe vonulna, és saját hatáskörében elrendelné az összes érintett tesztelését koronavírusra, víg kis csoportos horgászkiruccanásra indul.

Mindezek fényében Pásztor 5000 lejes adománya inkább álságos, mint nagylelkű gesztus, és a hivatalára tökéletesen alkalmatlan, felelőtlenségét, szakmai és erkölcsi hiteltelenségét sokadjára bizonyító Pásztorról állít ki morális szegénységi bizonyítványt. A  Bihar megyei választók ugyanis nem azért szavaztak Pásztor Sándorra, hogy havi 14 000 lejes fizetéséből törvényszegések bírságait fizesse, és „őszinte” adományokat adjon.  Jobb helyeken egy magára és választási ígéreteire kicsit is adó politikus lemond minden funkciójáról, és magába száll. Igaz, jobb helyeken nem ilyen figurákból lesznek megyei vezetők.

K. Szalárdi István / itthon.ma

Facebook