Májas hurkában a váradiak a királyok

Májas hurkában a váradiak a királyok

Változó idők, változó prioritások: míg a középkorban Nagyvárad arról volt híres, hogy még Kolumbusz is olyan csillagászati térképekkel indult el Amerika felé, amelyeken a kezdő délkör itt haladt át, ma a város egy kicsit más tárgykörben került fel a térképre: itt készítették el vasárnap a világ leghosszabb májas hurkáját.

Ez persze nem éri körbe a Földet, de azért tekintélyes a hossza: pontosan 208,36 méter.

A rekordok könyvébe illő ételt a városban zajló böllérfesztiválon készítette el egy lelkes, ötfős csapat, amelynek vezetője olyan információkat osztott meg a nyilvánossággal, amelyekből kiderül, igazi sportembereként készültek a rekorddöntésre.

Mint kifejtette, már hat hónappal ezelőtt kigondolták a stratégiát, de az elmúlt három hétben edzettek igazán intenzíven. A rekordhurkához 47 kilogramm májat, 45 kilogramm rizst, közel 55 kilogramm húst, két kiló borsot, valamint ugyanennyi borsikafüvet, sót és fűszerkeveréket használtak föl. A terméket aztán potom pénzért, kilónként 15 lejért értékesítették.

A dicsőséges egység áldásos tevékenysége nyomán Várad a spanyolországi Burgos szánalmas, 187,2 méteres, 2013-ban felállított rekordját taszította a feledés homályába, eddig ugyanis az ibériai város tartotta a világrekordot az állat saját belébe visszatöltött, ledarált sertésalkatrészekből álló ízletes étel terén. Amely amúgy az előző rekord felállításakor spanyol barátainknál nem annyira májas, mint inkább véres hurka volt.

(Forrás: foter.ro)

Facebook