Már az Érintő is kéne?

Már az Érintő is kéne?

Bizony, előbb utóbb eljön az idő, amikor egy nyomtatott sajtóorgánum vagy internetes hírportál „pofátlansága” átlépi bizonyos politikai körök tűrőképességét. Így volt ez a szebb időket, utólag rosszabbakat megélt nagyváradi Reggeli Újsággal is. Utóbbi viszontagságos története olvasói előtt mindmáig tisztázatlan, sőt szerkesztői, riporterei előtt is, bár az nem kétséges, hogy a balos, egykori kommunistákkal feltöltött RMDSZ és kineveltjeik kétszer is beejtőernyőzték saját embereiket az egyetlen olyan polgári napilapba, amely román tulajdonosa révén sok ideig nem volt elkötelezve senkinek. Hivatalosan. Utólag már nem tudni ki kinek volt elkötelezve, mert szinte évente változtak a felállások. Fura története ma már nem nyom semmit a latban, de megszűnésének lecsapódása még érződik.

Aztán egyszer csak halljuk, hogy nagy lett az érdeklődés az Érintő hírportál után is, mivel részben a Partiumot is lefedő felületnek egyre növekszik az olvasottsága, ami sokaknak kényelmetlen és már fele sem tréfa. Nem is tulajdonítottunk volna neki nagy jelentőséget, amikor először értesültünk a tényről, miszerint bizonyos megyei kommunista köröket felettébb elkezdett érdekelni a portál bejegyzésének körülményei. Az elmúlt hetekben második alkalommal is hallottunk hasonló híreket a megyeközpont szabad sajtó utálóitól, miszerint úgy is megtalálják a módját, hogy „kiírják a forgalomból”.

Hallván, hogy Nyakó József mihályfalvi polgármester is közvetve, vagy közvetlenül érintett a „forgalomból való kiírásban”, főszerkesztői minőségemben felhívtam telefonon, mondaná el, mi is a gondjuk. Neki és megyei elvtársainak az ideológiában, illetve kinek akkora lelki teher ez a portál, hogy roskadozik alatta. Amúgy sem ildomos a főszerkesztőt megkerülni ilyen ügyekben. „Hogy kiket érdekel, nem mondhatom el” – jött a polgármesteri válasz pár héttel ezelőtt, attól a polgármestertől, aki a tavalyi 56-os megemlékezésen a Szabadság madaránál arról tartott „ünnepi beszédet” hogy ennek az újkori demokráciának csak az az egyetlen hátránya, hogy itt mindenki szabadon irkálhat, amit akar. Vagyis a beidegződött kommunista dogma, amit az „új idők új szelei”még nem tudtak kiseperni zsigereiből, fel-feltör őelöljárósága “ékesszóló” szájából, mivel nem éppen erőssége az önkontroll, főleg a nyilvánosság előtt.

A Kapcsolat menüpontnál világos a szerkesztői gárda és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács neve, mint a portál kiadója. Ezúttal felesleges a strapa.

Sütő Éva, főszerkesztő

Facebook