Másodjára is leszavazták a Néppárt indítványát

Másodjára is leszavazták a Néppárt indítványát Érmihályfalván

Mint ismeretes, tavaly májusban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) érmihályfalvi önkormányzati képviselői benyújtottak a helyi tanácshoz egy olyan határozat-tervezetet, amelyben azt kezdeményezték, hogy azok a hatvanadik életévüket betöltött kisnyugdíjasok, akiknek jövedelme nem éri el a 630 lejt, minden évben húsvét, illetve karácsony alkalmával részesüljenek összesen 100 lej értékű élelmiszerjegy-támogatásban a helyi költségvetésből. A határozat-tervezet az első iktatása után ismeretlen körülmények között eltűnt, de a Néppárt-frakció egy későbbi dátummal újra iktatta azt. A huzavona eredményeként a javaslat csak 2014 novemberében került napirendre, azonban az RMDSZ-es önkormányzati képviselők arra hivatkozva, hogy a hivatal szociális ügyekkel foglalkozó osztályán nincs kellő apparátus felmérni, illetve nyilvántartást készíteni a jogosult személyek számáról, leszavazta azt. A helyi Néppárt frakciója szeptember 21-i dátummal aktualizálta és újra iktatta a támogatásra vonatkozó határozat-tervezetet.

SAM_4844A szerdán délelőtt megtartott rendes havi tanácsülésen tehát ismét napirendre került az ominózus tervezet, amelyet dr. Szilágyi Ferenc EMNP-s tanácsos ismertetett. Szilágyi rámutatott arra, hogy az EMNP tanácsosainak javaslata annak tükrében került ismét napirendre, hogy az elmúlt időszakban több kiadást is fontosabbnak tartott az RMDSZ-es városvezetőség, mint annak a mintegy 500 kisnyugdíjasnak az évi két élelmiszerjegy-támogatását, amely mindössze 50 ezer lejre rúgott volna. Példaként említette az éppen soron lévő költségvetés módosításban foglaltakat: a Gizella malom (Valeánka) megvalósíthatósági tanulmány-frissítése (27 ezer lej) vagy a város elsődleges finanszírozási lehetőségeinek felmérésére szánt összeg (35,9 ezer lej) megszavazása.
A határozatjavaslatban foglaltakat – mondta az EMNP-s tanácsos – nem éves rendszerességgel képzelik, csak ha mód és keret adódik rá. Az érintettek számát pedig a fűtési támogatásra való jogosultság határozná meg.
A zömében RMDSZ-es képviselők közül voltak olyanok, akik azért nem szavazták meg, mert a Néppárt-frakció nem jelölte meg a pénzforrást, amelyből ezt ki lehetne vitelezni, mások felesleges pénzszórásnak minősítették, megint mások a dicsőség elhappolásának nevezték az akciót. Utóbbi állításra Szilágyi azt javasolta, terjessze elő az RMDSZ-frakció, a Néppárt tanácsosai szívesen megszavazzák.
Summa, summarum, a határozat-tervezet ezúttal sem ment át, ezúttal is azzal indokolva, hogy a hivatal szociális ügyekkel foglalkozó osztályán nincs kellő apparátus felmérni, illetve nyilvántartást készíteni a jogosult személyek számáról.
A tizenkét napirendi pont egyikében megválasztották azokat a tanácsosokat is, akik az önkormányzatot képviselik majd az iskolaszékekben (minden tanév kezdetén szavaznak erről). Így a Zelk Zoltán Általános Iskolához Gazsi Zsolt és Ghoerghe Chiş, a Mezőgazdasági Főgimnáziumhoz Krizsán Csaba és Belán István, az iskolák tevékenységének minőségét felügyelő bizottságokba Kovács Attilát illetve Boros Józsefet delegálták.

Sütő Éva

Facebook