Még az egészségügyi vészhelyzet alatt sem lehet békesség? – Reagálás az érintettség jogán

Még az egészségügyi vészhelyzet alatt sem lehet békesség?

Reagálás az érintettség jogán

Mint ismert, nem régiben a Krónika napilap számolt be arról, hogy a nagyváradi önkormányzat 500 százalékos büntető ingatlanadót készül kivetni a Léda-házra, Ady Endre múzsájának, Diósy Brüll Adélnak egykori otthonára, mivel az épületet jelenleg birtokló Mecénás Alapítvány nem képes azt rendben tartani. Ennek kapcsán Szabó Ödön bihari RMDSZ-es képviselő – annak ellenére, hogy az ominózus cikk nem Tőkés Lászlónak, a Néppárt védnökének és nem a Néppárt helyi szervezetének témafelvetése miatt született – fontosnak érezte, hogy ismét rágalmazzon és vádaskodjon.

Ahhoz hozzá szokhattunk már, hogy Szabó Ödön, aki nem mellesleg az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is, egy a számára kellemetlen újságírói kérdés kapcsán – tisztességes válaszadás helyett –politikai ellenfeleit gyalázza és igyekszik azokat a maga nívójára lerántani, ezúttal pedig ismét bebizonyította, hogy nincs az a saját maga által beállított alacsony színvonal, amelyet bármikor alul ne tudna múlni.

Mondjuk ezt azért, mert miközben egész közösségünk, Erdély és vele a teljes európai kontinens, az elmúlt fél évszázad legnehezebb időszakát igyekszik átvészelni, illetve a járványhelyzet kellős közepén milliók aggódnak megélhetésükért, saját és szeretteik egészségéért, az RMDSZ-es képviselő egy pillanatra sem hajlandó tűzszünetet hirdetni. Pedig, ha a jóérzés emberi parancsára nem is, legalább a napilap vizsgálta – általa „gumicsontnak” nevezett – ügy részleteinek ismeretében jobban tenné, ha hallgatna.

Sokat vitatott nagyváradi önkormányzati szabály, hogy a leromlott homlokzatú ingatlanokra ötszörös büntető ingatlanadót vetnek ki. Ez egyaránt érvényes mindenkire, így kevésbé ismert tény, hogy a legnagyobb büntetéseket éppen az állami vállalatok kapják. Ezért, bármennyire is ezt igyekszik sugallani Szabó Ödön, alapítványának megbírságolása nem nemzetiségi kérdés. Ugyanakkor emlegeti a Léda-ház korábbi önkormányzati felújítását is. Valóban, azt Nagyvárad önkormányzata finanszírozta Bíró Rozália alpolgármestersége idején, nyilván az RMDSZ hathatós lobbijának folyományaként, ahogyan vizsgálat is zajlott akkoriban annak kapcsán, hogy hogyan adhatta ki Bíró az akkor még önkormányzati ingatlant a saját vezetése alatt álló alapítványnak, úgy, hogy azt közpénzen fel is újították. A munkavégzés minőségét talán az akkori alpolgármesteren, párt- és jelenlegi képviselőtársán kellene számonkérnie, mert az a minőségi problémákkal együtt sem több mint egy jellemző bihari RMDSZ-es ingatlanmutyizás. Az pedig, hogy a Léda-ház előkertje folyamatosan és évek óta gyakran méteres gyommal felvert szeméttelepre hasonlít, elsősorban a tulajdonos Mecénás Alapítvány vezetőinek szégyene. Ők azok, akik lassan egy évtizede hazudják a város magyarságának, hogy hamarosan a közösség szolgálatába állítják a neves épületet.

És ha már a vezetőkről ejtünk szót, Szabó újra és újra igazolja, hogy az igazmondás nem erőssége, hiszen állítása szerint ő ártatlan az ügyben, egy éve igyekszik a dolgokat rendbe tenni, mert nem ő volt az alapítvány elnöke. Ehhez képest már 2014-ben is ügyvezető elnöki minőségében nyilatkozott a Krónikának, 2016-ban pedig a transindex.ro-nak. Lehet, hogy arra sem emlékszik már, hogy a Mecénás Alapítványt a börtönt éppen csak megúszó Kiss Sándorral és Bíró Rozáliával közösen alapították?

A Szabó Ödön által gumicsontnak minősített ügy az érmindszenti Ady-központra szánt, majd eltérített magyarországi támogatás, valamint az abból a Mecénás Alapítvány által ki tudja mire elköltött 1,1 millió euró botrányos története. Ezzel a pénzzel Szabóék azóta sem számoltak el, ugyanakkor abból a támogatásból mára csupán egy 280 ezer euró értékű ingatlan maradt, melyet mint utólag megtudhattuk, ráadásul még 50 ezer eurónyi büntetés is terhel.

A Krónika napilap ártalmatlan Léda-házzal kapcsolatos kérdései miatt megelevenedett Ady-központ-ügy és az a gátlástalanság, ahogyan Szabó Ödön mások besározásával igyekszik saját visszaéléseit leplezni, jól mutatják a bihari magyarság és a felette uralkodó RMDSZ évtizedek óta fennálló viszonyait.

Sajnálatosnak és szégyenletesnek tartjuk, hogy miközben a parlamenti frakcióján belül megmondóembernek számító Szabó Ödönt képviselői minőségében is súlyos felelősség terheli a bukaresti gyökerű, ám általános morális és gazdasági válság miatt, a kritikussá váló járványhelyzetben sem képes egyébre, csak a gyűlölködésre.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook