Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei tevékenységét koordináló testület

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei tevékenységét koordináló testület

Sajtótájékoztató keretében ismertette Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke, Helmeczi Tibor, az MPP Bihar megyei elnöke, Habinyák István, a Néppárt Bihar megyei elnöke és Méhes Zoltán, az MPP Bihar megyei alelnöke az Erdélyi Magyar Szövetség tevékenységét koordináló megyei testület megalakulását, valamint programját és feladatait.

Habinyák István elmondta: az MPP és a Néppárt közös kongresszusának határozata értelmében a két párt „Erdélyi Magyar Szövetség” néven, politikai szövetségben méreti meg magát a választásokon. A kongresszus után megalakult az EMSZ tevékenységét koordináló országos bizottság, mely a szövetség jövőbeni programját, feladatait határozza meg. Első lépésként létrejöttek a megyei koordináló testületek, ahová mindkét párt két-két tagot delegál. Bihar megyében ezt a feladatot a Néppárt részéről Zatykó Gyula és Habinyák István, míg a Magyar Polgári Párt részéről Helmeczi Tibor és Méhes Zoltán látják el.

Első feladatként Habinyák István egyeztető testületek felállítását nevezte meg azokon a településeken, ahol mindkét pártnak van alapszervezete, hogy az eddigi versengést együttműködés válthassa fel. Rögtön ezt követően a testület megszervezi az önkormányzati választásokra történő felkészülést, nevesíti a közös jelölteket úgy helyi, mint megyei szinten.

Helmeczi Tibor a Magyar Polgári Párt Bihar megyei elnöke az EMSZ céljait helyezte országos kontextusba. Mint kifejtette, a cél a magyar szavazatok maximalizálása, a magyar képviselet megerősítése, hogy hatékonyan dolgozhassanak  a magyar érdekekért. A szövetség nem valakik vagy valami ellen jött létre, hanem a felelősségteljes politizálás jegyében a politikától eltávolodott, kiábrándult választókat szeretné megszólítani, számukra alternatívát nyújtani. Örömmel néznek az egyeztető tárgyalások elé, és bíznak azok sikerében, tette hozzá az MPP megyei elnöke.

Összenő ami összetartozik – húzta alá Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke. A két párt programja, értékrendje szinte azonos, így az erdélyi magyar politikai palettán tisztulást hozó, a normalitást jelentő lépés ez. Mi képviseljük a nemzeti jobboldalt Erdélyben, az összefogással világossá vált, ki hol áll. Mi a nemzeti, polgári oldalon, míg azok akik számtalanszor lepaktáltak már a PSD-vel, valószínűleg maradnak a baloldalon – fejtette ki Zatykó Gyula. Az új egységet kifejezendő a Néppárt és az MPP együtt ünnepel március 15-én, és várja az összefogást megbontó RMDSZ álláspontjának megváltozását is – szögezte le Zatykó.

Méhes Zoltán, az MPP Bihar megyei alelnöke kijelentette: a polgári párt legerősebb szervezeteiben, Székelyhídon, Biharon, és Berettyószéplakon is örömmel és nagy bizalommal állnak a közös munka elé az Erdélyi Magyar Szövetség listáján. A többi településen az összefogás jegyében a polgári párt tagjai és szimpatizánsai valószínűleg a Néppárt jelöltjei mögé állnak be.

Hittel szeretettel és becsületességgel össze tudjuk kovácsolni a Bihar megyei magyarságot – ezzel a mottóval zárta le Habinyák István a gondolatmenetet, és egyben a sajtótájékoztatót.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook