Mégis megszavazták a „gyerekpénz” növelését

Mégis megszavazták a „gyerekpénz” növelését

A népakaratnak engedve ezúttal az RMDSZ is megszavazta a képviselőházban gyermeknevelési pótlék összegének növelését. A marosvásárhelyi Köcsög utcában valószínűleg felmérték, mennyi szavazatot veszíthetnek, így végül pragmatikus döntést hoztak.

Mint arról három nappal ezelőtt beszámoltunk, a román szenátus leszavazta a gyermeknevelési pótlék növelésére irányuló PNL-és törvénymódosító javaslatot. Mint azt tényszerűen portálunk, és az erdélyi magyar sajtó zöme megírta, a javaslatot az RMDSZ szenátorai is leszavazták, nem kis felháborodási hullámot kiváltva az erdélyi magyar közvéleményben.

A döntést végül az RMDSZ elkezdte mindenféle mondvacsinált jogtechnikai ürügyekkel kimagyarázni, de jól érzékelhető volt, hogy ezt a döntést még a tulipános kemény mag torkán sem lehet lenyomni, főleg annak fényében, hogy éppen az RMDSZ volt az a szervezet, amely 2016-ban pont a gyermeknevelési támogatás megemelésének ígéretével kampányolt.

Szerencséjükre a kérdésben a végleges döntést a képviselőház hozza meg, így a profi érdekvédők osztottak szoroztak, és rájöttek, hogy mégiscsak többnyire erdélyi magyar emberek szavaznak rájuk, valamint egy valószínűsíthető jövendő PNL vezette kormányzat idejére sem árt bebiztosítani magukat, így végül a „mindig a magyarokért” kiálló RMDSZ képviselői elől csodálatos módon elhárult minden jogi és technikai akadály, a tervezet pillanatok alatt mégis alkalmazható lett, tehát megszavazták a támogatás összegének növelését, így az 123-119 arányban „átment” a képviselőházon. Ennek értelmében 2019. március elsejétől két éves korig 300 lej, 2 és 18 év között 150 lej jár havonta a gyerekeknek.

Az ügy egyik tanulsága lehet az is, hogy nem mindig érdemes erőből szembemenni a népakarattal, és az elsöprő médiafölény birtokában sem árt odafigyelni például a közösségi oldalakon terjedő hírek hatékonyságára, közvélemény formáló erejére. Na és persze nem árt a választási ígéreteket sem betartani … de ez már legyen az „érdekvédelem” gondja.

Barta Béla

Facebook