Mégiscsak „egy reklámhordozó” a székely zászló?

Mégiscsak „egy reklámhordozó” a székely zászló?

Jogerős ítéletben minősítette reklámhordozónak a székely zászlót a Bihar Megyei Törvényszék – adta hírül előbb a román, majd a magyar sajtó az elmúlt napokban. Egy november 13-án tartott másodfokú tárgyalás nyomán az ítélőszék – anélkül, hogy erről a felperest értesített volna – a döntést november 27-én a saját internetes portálján tette közzé, az egymondatos bejegyzés azt közli, hogy a fellebbviteli bíróság jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.

iteletre-varvatokes-laszlo-szekelyzaszlo-pereMint ismeretes, a nagyváradi helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej (2 millió 130 ezer forint) és 50 ezer lej (3 millió 550 ezer forint) közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak. Az európai parlamenti képviselő ezt a felszólítást támadta meg a városi bíróságon, ám az 2015. január 26-án elutasította keresetét. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Bihar Megyei Törvényszéken megfellebbezte az elsőfokú döntést, amely ebben a perben mondta ki pénteken a jogerős elutasító ítéletet.
Ennek értelmében érvényes marad az önkormányzat tavalyi szabálysértési jegyzőkönyve, amelyben felszólítják Tőkés Lászlót, hogy vegye be az általa fenntartott iroda homlokzatáról az „úgynevezett székely zászlót”, mivel az reklámhordozónak minősül, kitűzése súlyos pénzbüntetést vonhat maga után.
A felperes a törvényszéki döntés szövegének és indoklásának kézhezvétele, valamint a jogászokkal történő konzultáció után fogja elemezni és értékelni az előállt helyzetet.

Facebook