Megkezdődtek az  Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok

Megkezdődtek az  Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok

Hetedik alkalommal kerül sor az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokra Érmihályfalván, amelyet idén nyáron is a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Érintő Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács érmelléki szervezete és Érmihályfalva Önkormányzata támogat.

A kora délutáni órákban  már mintegy 120 gyermek és felnőtt  buzgólkodott a kis törlőkendők szegésében, feliratainak kivarrásában, majd mint eddig is minden esztendőben, Sárkány Szabolcs albisi kerámiamester igazgatta a formálható agyagra a “kisinasok” kezeit, amelyek alatt egy kis “segítséggel” tányérkák, korsócskát, tálacskák öltöttek formát a gyermeksereg nem kis örömére. A törlőkendők szegésénél és varrásnál Kelemen Katalin  igazgatta az öltéseket, s hogy minden más tevékenység rendben haladjon, arról Pap Sándor, Pap Zsolt, Oláh Kornél, Varga István, Bató Tímea, Kind Klára Renáta (utóbbi kettő pedagógus), Torda Katalin, Czeglédi Julianna, Moldován Márta, Rubletzky Márta, Baricz Nánási Ferenc (tanár), Baricz Nánási Noémi, Jakó Jolán (pedagógusok),  Rencsik Ferenc (az Érmelléki EMNT alelnöke), Bartha Erzsébet és Bocskai Klára gondoskodtak.

A négynapos rendezvényt dr. Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke nyitotta meg. A rövid üdvözlőbeszéde után Szilágyi Ferenc Hubart helyi képzőművész, költő és író  foglalta össze a már hagyománnyá vált érmelléki rendezvény hasznos célját.

Czeglédi Júlia, a helyi EMNT-iroda vezetője is köszöntötte az odasereglett kicsinyeket és felnőtteket, majd átadta a „szót” Balázs Borbálának, aki népdalcsokorral örvendeztette meg a hallgatóságot, és akit Balázs Eszter kísért citerán. A szép énekhangot és citeramuzsikát követően az albisi Nagy Zsófia csodálatos hangjában merülhetett el a hallgatóság, aki szintén tőről metszett népdalokkal tette színesebbé a rendezvény megnyitóját.

Az idei kézműves napok újdonságaként régi használati tárgyakat is kiállítottak a szervezők, mi több egy sarkot berendeztek „tekenőkkel”, szőttesekkel, régi kézimunkákkal is. A régen használt stelázsin félévszázados-évszázados konyhai eszközök sorakoztak, amelyeket egyenként Szilágyi Ferenc Hubart mutatott be – a  rézmozsártól elkezdődően, a hurkatöltőig, régi fakulacsig, különböző méretű szenes vasalókig, valamennyi háziasszonyi és férfiúi kelléket, amelyeket a mai gyermekek már nem ismerhettek. Még egy régi-régi varrógép is állt a stelázsi társaságában, amelynek segítségével sok viselő és báli ruha készülhetett a múlt század folyamán a fürge asszonyi ujjaknak köszönhetően.

A további napok programját szintén Szilágyi Ferenc Hubart ismertette, jó munkát és hasznos időtöltést kívánva a kis kézművesek hadának, akik a szombati nappal bezárólag ügyeskedhetnek majd a Gödör rendezvényházban, amikor kiállításra kerülnek a négy napon át készült “mestermunkák” is, amelyeket mindenki hazavihet az idei foglalkozások emlékeként.

Sütő Éva

Facebook