Megkezdődtek a kézműves napok Érmihályfalván

Megkezdődtek a kézműves napok Érmihályfalván

Szerda délután került sor az V. Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokra Érmihályfalván. A rendezvényt, mint eddig is minden esztendőben a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Magyar Kormány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Az Érintő Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, valamint a helyi önkormányzat támogatta.

Idén a Szent László Napok főszervezője, Zatykó Gyula nyitotta meg a rendezvényt, ahol Csomortányi István is jelen volt, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezetői minőségében. A gazdaegyesület a rendezvény egyik társszervezője is, az Érintő Egyesület, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) helyi kirendeltsége mellett.

A rendezvény első napján mintegy 120 gyermek tanulta a keresztöltéses varrást, valamint a fazekas mesterség fogásait. A gyermekek mellett pedagógusok, szülők, nagyszülők és kézműves oktatók is közreműködtek. Az alkotói napok célja idén is a régi népművészeti motívumok szépségeinek feltárása, a feledésre ítélt mesterségek titkainak, a közös alkotói munka örömének, ízének, gyönyörűségének megismertetése volt.
A megnyitót követően az Érmelléken már jól ismert Sárkány család (Albis) egyik tagja, ezúttal Szabolcs vezette be a fazekasság rejtelmeibe a kíváncsi gyermekhadat, majd természetesen mindenki elkészíthette a maga agyagvázáját, korsóját, tányérkáját, kinek hogyan sikeredett.

A „fazekas termékek” szárításra kerültek, hogy az elkövetkezendő napokban rájuk kerülhessenek a megfelelő színek, minták, népi motívumok, hasonlatosan a korábbi esztendőkhöz. Az „alkotásokból” hagyományszerűen a rendezvénysorozat utolsó napján, azaz szombaton kiállítás is nyílik, majd ezt követően mindenki hazaviheti a maga kreációját. A foglalkozásokat népdalok tanulásával, éneklésével színesítették, Darabont Aliz zenetanárnő közreműködésével. A citerákat Borsavschi László érkörtvélyesi citeraszakértő szólaltatta meg, ugyanakkor ki is lehetett próbálni eme ősi hangszereket kisebbeknek, nagyobbaknak egyaránt.

A regisztrációs adatlapok lajstroma estére a 145-ös számnál állt meg, amelyből, mint említettük 120 gyermek vett részt a foglalkozásokon és 25 felnőtt segédkezett a sikeres szervezés érdekében. A következő napokban, azaz csütörtökön mézeskalácssütés, kulcstartó alapszínfestés, pénteken üvegedény és kulcstartó festés, szombaton agyagedény díszítés népi motívumokkal, és szalmafonás lesz.

A kézműves foglalkozásoknak idén is a Gödör rendezvényház ad helyet. A rendezvény további eseményeire folyamatosan visszatérünk.

Sütő Éva

 

Facebook