Megújul Nagyvárad egyik „elveszett” utcája

Megújul Nagyvárad egyik „elveszett” utcája

Nem sokan emlékeznek rá, és még kevesebben tudnak róla, hogy Nagyvárad belvárosának két ismert utcáját, az egykori Sas, később Kossuth (ma Independentei) és a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utcát egykor egy kisebb utca kötötte össze, melynek eredeti neve Sörház-sikátor volt.  Az utca 1904-ben (ekkor jelent meg a Borovszky Samu által szerkesztett, “Magyarország vármegyéi és városai” című magyar nyelvű, huszonöt kötetes történettudományi–földrajzi enciklopédia Bihar megyét és benne Nagyváradot bemutató kötete) már a Fábián Lajos nevet viselte, hálából amiért a városi képviselő testület – ma úgy mondanánk önkormányzat- jeles tagja, Fábián lokálpatrióta érzelmektől vezettetve jelentős vagyona jó részét a városra hagyta.

Az utca természetesen elszenvedte a kétszeri impériumváltás minden velejáróját, nevét többször is megváltoztatták a román uralom alatt, majd 1940-44 között visszakapta az eredetit, hogy aztán a kommunista diktatúra iparosítási lázának időszakát Ecaterina Teodoroiu utca néven érje meg. Az ötvenes-hatvanas években a két szomszédos utcában párhuzamosan felépülő két szocialista gyármonstrum megpecsételte az utca sorsát. Amellett, hogy az addig meglevő házakat lebontották miattuk, az utcácskát is valósággal agyonnyomták, egyszerű belső folyosóvá változtatva azt a két gyárépület között. Ezzel közterület funkcióját el is veszítette, a nevét pedig egy másik nagyváradi utca kapta meg – tegyük hozzá ahhoz is pont annyi köze van Ecaterina Teodoroiunak, mint a Fábián utcához, vagyis semmi.

Feltámadás a hamvakból

A majdnem mindenki által elfeledett utca, mint arról most a nagyváradi önkormányzat beszámolt, elsősorban gyalogos forgalmat lehetővé tevő sétányként újul meg, de a Kossuth utca felől autóbejárót is kialakítanak majd. A 92 méter hosszúságú utcát alapjaiban újítják meg, többek között eltüntetik az előző évtizedek aszfaltozásainak és más munkáinak nyomait, teljesen megújul az utca burkolata, és esővíz elvezető rendszert is kialakítanak. A tervek szerint a több mint 880 000 lej értékű beruházást folyó év szeptember 11-ig be is fejezik, majd az utcát megnyitják a forgalom előtt.

Ezzel a történelmi nagyváradi belváros egy kicsiny, de nem jelentéktelen szelete kapja vissza eredeti szerepét. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a régi-új utca kap e valamilyen nevet, de amennyiben vannak erre vonatkozó tervek,  igazságos és teljesen jogos lenne, ha a közterület az egykori bőkezű mecénás, Fábián Lajos nevét viselhetné ismét.

B. B.

(Fotók: oradea.ro)

Facebook