Mekkora veszteség az elvett negyven millió?

Mekkora veszteség az elvett negyven millió?

A helyi sajtó már megírta, hogy Nagyvárad negyvenmillió eurót veszíthet a már jóváhagyott európai pályázatok finanszírozásából. Hogy érthetőbb legyen, mit jelent ez, képzeljük el, hogy minden váradi lakostól 1000 lejt vettek el, amivel hozzájárult volna a városfejlesztési projektek költségvetéséhez.

Hogy kik vették el? Hát, az európai pályázatokat adminisztráló bukaresti Szektoriális Operatív Program menedzsmenthatósága. Ez a kormányszerv hozta a döntést, hogy az önkormányzatok nem kaphatnak több finanszírozást, mint amit a program keretében rájuk eső rész.

Közismert, hogy Nagyvárad egyike az ország legsikeresebben pályázó önkormányzatainak, eddig is többszörösét hívta le a számára kiszámított keretnek, tehette, mivel nagyon sok önkormányzat nem élt a lehetőséggel és hatalmas összegek maradtak elköltetlenül, amiből többletfinanszírozásra is jutott.

Az eddigi gyakorlatból kiindulva, a nagyváradi önkormányzat ebben a költségvetési ciklusban is, az átlagos keret értékének kétszeresére nyújtott be fejlesztési projekteket, amelyeket ugyanez a hatóság nyertesnek, tehát finanszírozhatónak ítélt, ahhoz hogy a játékszabályokat menet közben megváltoztatva, visszavonja a kiadott jóváhagyást.

Ezek után több, már előkészített beruházás sorsa bizonytalanná vált, többek között a Ghillányi út felújítása, a területfejlesztési munkálatok a Magnólia téren, a Cazaban, a Ion Bogdan utcában és a Várad-Szőllős lakótelepen, de késleltetheti hat hektárnyi park kialakítását a Grigorescu, a Soarelui negyedekben. Külön bonyodalmat okoz, hogy ezek a fejlesztések egymással összefüggenek, például a villamos-vonalak fejlesztése párhuzamosan kellene történjen a Nufarul út korszerűsítésével…

Még nincs veszve minden, a Municípiumok Szövetsége megpróbál nyomást gyakorolni a kormányra, hogy vonja vissza a döntést, mert nem sportszerű a meccs megkezdése után szabályt módosítani, főleg akkor nem, ha a módosítás az ellenfélnek kedvez. Hiszen kilóg a lóláb! A módosítás elsősorban a liberális vezetésű városokat érinti, amelyek sokkal jobban pályáznak az európai pénzekre, sokkal több pénzt hívnak le, mint a kormánypárti önkormányzatok. Így volt ez eddig is, és így lesz ezután is, tehát nem valószínű, hogy az új játékszabályok több pénzt jelentenek majd nekik, inkább az fog bekövetkezni, hogy nagyobb lesz a kihasználatlanul maradt támogatások értéke.

Az előkészített projektek, helyi erőfeszítésekkel akkor is megvalósulnak, ha nem sikerül meggyőzni a kormányt, vonja vissza a döntést, de ebben az esetben a város kénytelen lesz csökkenteni a beruházások ütemét, illetve új forrásokkal kell, pótolja a kieső összegeket.

Végül is, egy ilyen abszurd döntés nyomán sem dől össze a világ, de a helyzet jól jelzi, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a túlcentralizált fővárosi adminisztrációnak. És azt is mutatja, hogy Bukarest – ha már nem tudja fejleszteni a regáti régiókat – szándékosan fékezi a jóval gyorsabb ütemben fejlődő erdélyi, partiumi térségek, közöttük Nagyvárad haladását.

Ez visszavont a negyvenmillió eurónál is nagyobb veszteség számunkra.

Zatykó Gyula, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal kabineti konzultánsa

Facebook