Miért méregdrága a „rezsicsökkentett” csapból folyó szennyvíz az Érmelléken?

Miért méregdrága a „rezsicsökkentett” csapból folyó szennyvíz az Érmelléken?

Korábbi, az érmelléki ivóvízhelyzet visszásságaival foglalkozó cikkünkre több olvasói reakció is érkezett. Az olvasók szóvá tették, hogy a csapból folyó valami nem csupán ihatatlan, főzésre, mosásra valamint tisztálkodásra is alkalmatlan, de az ígéretekkel ellentétben drága is

Az állatorvosi ló ebben a témában Érmihályfalva, ahol hírhedten rossz minőségű a víz, az önkormányzat valamint a szolgáltató hozzáállása pedig mindennek nevezhető, csak fogyasztóbarátnak nem. Pedig a gyalázatos minőségért „cserébe” lagalább azt várnák el a fogyasztók, hogy ne kelljen sokat fizetniük, gyakorlatilag a semmiért. Ehhez képest a nagy dérrel dúrral világgá kürtölt érdekvédelmi propaganda az, hogy 9%-ra csökkentették a víz áfáját, tehát a lakosság pénzt takarít meg az RMDSZ megvalósításának köszönhetően.

Az ígéret

2018 június 6. Cseke Attila kifejtette, az RMDSZ javaslata értelmében 2019. január 1-jétől 19 százalékról 9 százalékra csökken a szennyvízszolgáltatás áfája. „A hatályban lévő jogszabály szerint, amely szintén az RMDSZ-től származó ötlet volt, az ivóvíznek már több mint két éve 9 százalékos az általános forgalmi adója. A csatornadíjak azonban 19 százalékos szinten maradtak. Ezt a rendellenes helyzetet orvosolja a Szabó Ödön képviselő által kidolgozott RMDSZ-javaslat: ezután a víznek a háztartásba érkezéskor és távozáskor is csökkentett, 9 százalékos áfája lesz. Ez valós rezsicsökkenést eredményez majd, több pénz marad a lakosok zsebében, amit más javak, szolgáltatások megvásárlására fordíthatnak” – fogalmazott Cseke Attila.

A csokalyi ivóvíz megoldása a 21. században.

A tények makacs dolgok

A sors különös fintora folytán az RMDSZ előző és mostani szövetségi elnökére kísértetiesen hasonlító Lenin elvtárs szerint a tényekkel nem érdemes vitázni, mert azok makacs dolgok. A bolsevik mentalitást tájainkon tovább éltető párt tótumfaktumai ezzel a jelek szerint nincsenek tisztában, mert a tényekkel szembe menve azt állítják, hogy a nagy rezsicsökkentési  harcban ők bizony pénzt takarítottak meg  a fogyasztóknak, többek között Érmihályfalván is. De lássuk a számokat.  Az „ivóvíz” köbmétere 2,76 lej, a szennyvíz pedig 3,70 lejt kóstál. Ez csak az ívóvizet tekintve mintegy 25 banis árcsökkenés,  havonta  ez 3,75 lej elméleti megtakarítást jelentene egy 4 tagú család 15 köbméteres átlagos  vízfogyasztása  után számolt 42 lejes kiadás mellett.

A megtakarítás azért csak elméleti, mert Érmihályfalván a csatornahálózat még igencsak foghíjas, sok utcában ugyan már le vannak fektetve a csövek, a háztartások viszont nincsenek a hálózatra csatlakoztatva. Ennek ellenére ezekben az utcákban a hálózat puszta léte ötven százalékkal (!) emelte meg az ingatlanadót, ami egy átlagos családi házat véve példaként mintegy havi  60 lejt jelent. Ebből kivonva a havi 4 lej megtakarítást, máris 56 lej havi többletkiadásnál járunk, úgy, hogy magát a luxusként kezelt szennyvízhálózat szolgáltatását még igénybe sem vette a felhasználó … Ha ehhez hozzáadjuk a már használatba vett szennyvízhálózat után fizetendő köbméterenként vett 3,70 lejt, könnyű kiszámolni, hogy szó sincsen semmilyen rezsicsökkenésről, éppen ellenkezőleg.

A mihályfalvi véglet…

Persze propagandaszövegnek és választási kampányígéretnek kiváló, az elvtársak csak azt nem vették figyelembe, hogy a fogyasztók is tudnak számolni.

Ivóvíz helyett víz

Amint azt már megírtuk, a csapvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ez a tény visszaköszön a szolgáltató által kiállított számlán is, ahol következetesen „Apă” szerepel „Apă potabilă”  helyett.

Érmihályfalván a sok ígéret ellenére a helyzet a régi: tiszta és olcsó ivóvíz helyett továbbra is ihatatlan és egyre drágább víz (?) folyik a csapból, no meg  a „szövetség”  ígéretei, a rezsicsökkentésről …

K. Szalárdi István

Facebook