Mihályfalván kísértenek a nyolcvanas évek

Mihályfalván kísértenek a nyolcvanas évek

Érmihályfalván jelenleg tíz utcában telepít alacsony feszültségű vezetéket az áramszolgáltató  – tájékoztatott Karsai Attila alpolgármester a mai nap folyamán, abból kifolyólag, hogy a héten már második alkalommal (másodjára bejelentés nélkül) szakad meg reggel (például a Hajnal utcán) az áramszolgáltatás, és órák hosszáig fáznak az emberek azokban a lakásokban, ahol fafűtéses kazánok működtetik a rendszert.

Eddig még minden alkalommal küldött értesítést az áramszolgáltató az önkormányzatnak, hogy lehetőségeik szerint értesítsék a lakosságot arról, hogy bizonyos napokon áramkimaradás várható, amit úgy ahogy, igyekeztek is betartani, bár nem mindig sikerült. Néha ugyanis több utcában is megszakítják az áramot, mint ahogyan azt előre jelezik.

Ezzel kapcsolatban Karsai Attila alpolgármester elmondta, hogy az áramszolgáltató újabb felújítási szakaszban végez munkálatokat a város területén.  2015-ben magasfeszültségű huzalok telepítésén dolgoztak, idén az alacsony feszültségű kábeleket, illetve a betonoszlopokat cserélik. A helyi vezetőségnek nincs ráhatása a munkálatok menetére, legfeljebb számon kérhetik, ha nem tartják be a jelzett időpontokat, utcákat – mondta Karsai. (Ma sem a Hajnal, sem a Máté Imre utca nem volt bejelentve.)

Bár ünnepek előtt senki nem örül a heti egy-két napos áramszünetnek, ugyanis mindenki tenne-venne már így karácsony előtt (ma például a fűtés és az áramszünethez vízhiány is társult, ami szinte visszahozta a nyolcvanas évek kommunista borzadályát).

Mint fentebb említettük, sok helyütt a városban kazánfűtéssel melegítik a lakásokat és bizony a csecsemőket, kisgyermekeket nem lehet télvíz idején, mínusz fokokban négy-öt, sőt több órán át fűtetlen lakásban tartani.

Persze, mindenki megérti, hogy ezek a cserék fontosak a város jobb áramellátása érdekében, azonban a munkálatokat végző cégnek a lakosságra és az évszakra is tekintettel kéne lennie, ugyanis embertelenség olyan negyedekben, ahol sem gázfűtés, sem más lehetőség nincs a kazánfűtéses rendszeren kívül – jobb esetben kályha, hogy hetente többször is egész negyedeket hidegben tartanak. Elvégre már jócskán mínusz fokok vannak és a 21. században élünk.

Bár az is igaz, mi még nem egészen.

Sütő Éva

Facebook