Napok alatt megoldódott a Rimanóczy-szobor magyar feliratának kérdése

Napok alatt megoldódott a Rimanóczy-szobor magyar feliratának kérdése

Mint az ismert, ifjabb Rimanóczy Kálmán köztéri szobra pénteken lett kihelyezve a Barátok-temploma előtti közterületre. A városunk mai arculatát meghatározó módon alakító nagy építész szobra évek óta jogos vágya a város magyarságának, hála Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó következetes és kitartó munkájának, ez a vágy megvalósult.

Mivel a szobrot a kihelyezés után ponyvával letakarták, csak szemfüles sajtósoknak és polgároknak tűnt fel, hogy a talapzaton, mulasztás folyamán kizárólag románul tüntették fel Rimanóczy foglalkozását, valamint azt, hogy ő ezen a néven a fiatalabbik volt a Rimanóczy családban.

A mulasztás tényével szembesülő Zatykó Gyula azonnal lépett, és határozott fellépése nyomán, kedden délben már kétnyelvű, magyar és román felirat volt látható a szobor talapzatán. A nagyváradi magyarok természetes elvárása teljesült ezzel, így a szobor azt tükrözi, hogy Rimanóczy magyar építész volt, akinek munkássága, gazdag öröksége minden ma élő nagyváradié, magyaroké és románoké egyaránt, mindazoké, akik képesek tisztelni a múlt valóságát és a jelen realitásait.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Facebook