Nem kötelezhetők román nyelvvizsgára a magyar végzősök az egyetemi felvételiken

Nem kötelezhetők román nyelvvizsgára a magyar végzősök az egyetemi felvételiken

Hatott az ombudsmani hivatal figyelmeztetése: az oktatási minisztérium módosított a felvételik szabályzatán, kizárva azt a lehetőséget, hogy az egyetemek ellenőrizzék a felsőoktatási intézményekbe jelentkező kisebbségi diákok román nyelvi kompetenciáját. A felvételi szabályzatot módosító miniszteri rendelet kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben – hívta fel a figyelmünket Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

A rendelet előzményeként az ombusmani hivatalnak adott tavaly októberi válaszában közölte: kiküszöböli a kisebbségekhez tartozó diákok hátrányos megkülönböztetésének lehetőségét. Mint korábban írtuk, Molnár Zsolt ombudsmanhelyettes hívta fel még júliusban az oktatási minisztérium figyelmét arra, hogy az egyetemi felvételi 2016-ban elfogadott szabályzat a diszkriminációra ad lehetőséget, az egyik előírásának értelmezhetősége miatt ugyanis néhány felsőoktatási intézmény román nyelv ismeretéből is vizsgáztatta azokat a felvételizőket, akik nem román tannyelvű középiskolában végeztek.

Korábban az oktatási minisztérium megtagadta az egyetemi felvételi szabályzatának módosítását. Többek között arra hivatkozott, hogy az érettségi román szóbeli vizsgája nem tükrözi a diákok nyelvtudásának szintjét, mert a nyelvi kompetenciákat nem az európai szabványnak megfelelően méri.

Facebook