Nem minden esetben számolják újra a nyugdíjakat

Nem minden esetben számolják újra a nyugdíjakat

A módosítások a következő esetekre alkalmazhatók:

– Azokra, akik szolgálati időt valósítottak meg az egykori (2001. április 1. előtti) I-es munkacsoportban, speciális munkakörülmények között. A számukra előírt nyugdíjkorhatár 1-jétől 12 évig csökken a megvalósított évek függvényében, azzal a feltétellel, hogy megvalósították az előírt teljes szolgálati időt. Bizonyos szakmákban dolgozó személyekre, akiknek a tevékenysége speciális munkakörülmények közé van sorolva, és 12 évnél nagyobb korkedvezményben részesülnek, valamint a nyugdíj kiszámításához is az általánosnál kisebb szolgálati időt vesznek figyelembe. Ezeket a kedvezményeket akkor kaphatják, ha megvalósítják a törvény által előírt szolgálati időket ezeken a munkahelyeken (például a polgári repülés dolgozói, mozdony- és segéd-mozdonyvezetők, balerinák, táncosok, akrobaták, szólisták).

– Azokra a nyugdíjasokra, akik részesültek a nyugdíjuk újraszámításában, akiknek 2011. január 1-ig speciális törvények vagy bírósági döntések alapján az általánosnál kisebb teljes szolgálati idővel volt kiszámítva a nyugdíjuk.

– Azokra a nyugdíjasokra, akiknek a joguk 2011. január 1. és 2018. augusztus 2. között nyílt meg, és speciális munkakörülmények között, például az alábbi tisztségeket töltötték be: polgári repülés dolgozói, mozdony- és segéd-mozdonyvezetők, balerinák, táncosok, akrobaták, szólisták, valamint alagutak, vízi erőművek építői, akik föld alatti tevékenységet végeztek.

Akiknek nem számolják újra:

A nyugdíj újraszámolására nem jogosult minden nyugdíjas, aki szakmai tevékenysége során nehéz munkakörülmények között dolgozott – hangsúlyozták a nyugdíjpénztár közleményében. Mint írták, ez a törvény nem vonatkozik azokra, akik 2011 előtt váltak nyugdíjasokká, és megkapták már az évi pontok emelését a korábbi jogszabályok valamelyike alapján.  Illetve azokra sem, akik 2011 után lettek nyugdíjasok, de más speciális munkakörülmények között dolgoztak, mint amiket előír a nyugdíjtörvény 30-as szakaszának 1-es bekezdésében a d), e) és f) pont, azaz a fentebb felsorolt funkciók betöltői. Az újraszámítást a nyugdíjpénztárak hivatalból végzik, és az újraszámított jogokat idén október 1-jével kezdődően folyósítják – írja többek között a szekelyhon.ro.

Facebook