Nem nőnek az adók 2018-ban

Nem nőnek az adók 2018-ban

A péntek délelőtti rendes havi tanácsülésen kilenc napirendi pontban és „egyebekben” hozott határozatot a képviselő-testület. Az ülés új tanácsos eskütételével vette kezdetét: a néppártos Tóth Csaba vette át Szentes Attila helyét a döntéshozó testületben, utóbbi önkormányzati képviselő személyes okokra hivatkozva adta vissza mandátumát. Az eskütétel után elfogadták a kormányhivatal jelentését, amelyet a március 16-i vizsgálatok folyamán állított össze az említett megyei ellenőrző szerv. A jelentésben javaslatok, észrevételek kiigazítására kapott határidőt a helyi közigazgatás.

Több éves huzavona után döntöttek a legelők licitre való kiírásáról, illetve a vele járó dokumentáció összeállításáról. Elfogadták a 2016, illetve az idei év első negyedévének költségvetési elszámolását, ugyanakkor a 2018-as adó és illetékekre vonatkozó határozat-tervezetből kiderült, jövőre nem kerül sor adóemelésre.

Négy néppártos tanácsos tartózkodása mellett megszavazásra került az új szabályzat, amelynek alapján az arra érdemesnek ítélt személy ezentúl díszpolgári címet, illetve Pro Urbe kitüntetést kaphat. A határozat-tervezet felülírja a 2004/23. számú tanácsi határozatot, amelynek részletei viszont nem derültek ki a gyűlés folyamán. Az idei Nyíló Akác fesztivál (május 18–21.) negyedszázados jubileuma alkalmával sor kerül a fent említett kitüntetések átadására is. Az első jelölt (post mortem) – Porsztner Béla nyugalmazott mérnök előterjesztésében – Szabó Imre egykori I.A.S. (Gosztát) igazgató lenne. Az előzetes „laudációban” Szabó Imre érdemei mellett hosszan olvashatóak a Román Kommunista Pártban betöltött funkciói, titulusai, kitüntetései, miegyebek.

A komédiába illő előterjesztésre még visszatérünk.

Sütő Éva

 

Facebook