Nem nyilvános a közpénzen készült közvélemény kutatás Érmihályfalván

Nem nyilvános a közpénzen készült közvélemény kutatás Érmihályfalván

Az októberi érmihályfalvi tanácsülésen napirenden volt többek között a kormánybiztosi hivatal ellenőrzéséről készült jelentés, amely történetesen nyilvános volt a Néppárt-frakció számára is. Az OTP Consulting cég által készített, a város elsődleges finanszírozási lehetőségeiről, illetve a közintézmények működéséről szóló elemzés, háttérfelmérés végeredményeit azonban az RMDSZ-frakció már nem hozta nyilvánosságra, bár ezek közpénzekből lettek fizetve.
S ha már közpénzekből lettek kifizetve, a Néppárt-frakció is szerette volna látni a felmérés eredményeit, amelyre Nyakó József polgármester először azt a választ adta, hogy még nincs kész, másik percben azt, hogy bár készen van, de az az RMDSZ helyi szervezetének irattárát gyarapítja, majd azt, hogy csak az önkormányzat belső használatára készült, később meg, hogy kérjék ki az OTP Consultingtól, majd pedig a Babes–Bolyai Tudományegyetem szociológusától, Pásztor Gyöngyitől, aki egyébként közreműködött a felmérés összeállításában.

Pap Sándor néppártos tanácsos okvetetlenkedésére Nyakó József polgármester feltette a kérdést, milyen minőségben kéri a jelentést? Majd azt is megkérdezte a néppártos önkormányzati képviselőtől, hogy „szerintük a kezükbe adná-e azt a bilit, amivel nyakon önthetnék?”
A vita végkicsengése végül az lett, ha kíváncsiak a közpénzen kifizetett felmérés eredményeire, tanácsosi minőségükben kérjék ki azt írásban (!).
Mindezeket Nyakó József a szabad információáramlás, valamint a 2001/ 215-ös adminisztrációs törvény, az átláthatóság és a választások után beígért legendás „üvegzseb” jegyében nyilatkozta. Na meg a folyó év október 8-án kelt kormánybiztosi jelentés tükrében, amelynek egyik pontjában az ellenőrök éppen azt róják fel neki , hogy a 2001/544-es törvény értelmében nem szerepel minden közérdekű információ a város weblapján. A kormánybiztosi hivatal jogi képviselete a hiányosság pótlására  november 30-ig adott határidőt a polgármesternek.
Ezt megelőzően pedig beszavazták az Észak-Nyugati Regionális Vízművek (átnevezése előtt a borsi vízművek) igazgatói tanácsába Oláh Sándort, aki a Néppárt által javasolt Tóth Csabával ellentétben, tizenhárom szavazattal a négy ellenében élvezheti a döntéshozó testület bizalmát.
Idetartozik a tény, miszerint az igazgatói tanácsba delegált személy nem tölthet be választott tisztséget, illetve nem lehet önkormányzati közalkalmazott.

Facebook