Nem szűnik meg a postai nyugdíjkézbesítés 2019-ben sem – kivitelezhetetlen

Nem szűnik meg a postai nyugdíjkézbesítés 2019-ben sem – kivitelezhetetlen

A pénzügyminiszter részéről volt ugyan egy javaslat a bankkártyás nyugdíjfolyósításra, de ezt a javaslatot elutasította a munkaügyi minisztérium, ugyanis az elszigetelt településeken élők esetében a folyószámlára történő utalás kivitelezhetetlen.

Az adevarul.ro napilap érdeklődésére a tárca illetékesei közölték, a minisztériumban nem létezik ilyen jellegű projekt és a közeljövőben nem is lesz. Egy ilyen tervezetet a munkaügyi tárcának kellene előterjesztenie, hiszen annak az alárendeltségébe tartoznak a megyei nyugdíjpénztárak is. A pénzügyminiszter bejelentését később Marius Bundăi új munkaügyi miniszter is cáfolta, egyszersmind megerősítve, hogy a nyugdíjasok továbbra is választhatják majd a postai kézbesítés lehetőségét.

Bár az államnak évente 600 millió lejébe kerül a nyugdíjak kézbesítése, egyelőre nem megoldható, hogy minden érintett bankkártyára kapja a juttatást – hiába vetette fel ezt korábban a pénzügyminiszter. A nyugdíjasoknak nincs mitől tartani, továbbra is kaphatják postai úton a nyugdíjukat.

A mintegy 5,3 millió romániai nyugdíjas közül jelenleg nagyjából 3,2 millióan postai úton kapják kézhez havi járandóságukat, a bankkártyás nyugdíjfelvétel lehetőségével csak 2,17 millióan élnek.

S. É.

Facebook