Német fiatalokat tartott elképesztő rabszolgasorban egy Máramaros megyei bűnbanda

Német fiatalokat tartott elképesztő rabszolgasorban egy Máramaros megyei bűnbanda

Nyolc helyen végeztek házkutatást kedden a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei a Máramaros megyei Felsővisó városban és Leordina községben, abban az ügyben, amelyben több személyt azzal gyanúsítanak, hogy 12 és 18 év közötti német fiatalokat tartottak rabszolgasorban, kimerítő fizikai munkát végeztetve velük több helyi lakos gazdaságában egy úgynevezett „rehabilitációs program” keretében – adta hírül az Agerpres.

A DIICOT közleménye értelmében 2014-től kezdődően 2019. augusztusáig nyolc gyanúsított személy, közöttük egy német házaspár szervezett bűnbandát alakított emberkereskedelem céljával. A gyanú szerint több, 12 és 18 év közötti német fiatalt tartottak fogva és dolgoztattak a német állampolgárok által kidolgozott és koordinált, engedélyezett „rehabilitációs program” paravánja mögött. Az átnevelő program arra volt hivatott, hogy „reintegrálja” a fiatalokat társadalomba. A fiataloknak nem engedték meg, hogy Németországban levő családjaikkal, vagy a román hatóságokkal, sőt, bármilyen személlyel kommunikáljanak, miközben a fizikai erejüket meghaladó munkára kényszerítették őket néhány, a bűnbanda tagjaihoz közel álló helyi lakos gazdaságában, megalázó körülmények között tartva éheztették, és állandóan fenyegették, verték őket. „Nevelési célzattal” büntetésekben részesítették őket, zárkába zárták, vagy a fagyban, esőben tartották őket.

A kiskorúakat emiatt komoly trauma érte, egyeseknek közülük öngyilkos szándékaik is voltak – állítják a DIICOT ügyészei. Az ügyészek rámutatnak még, hogy az úgynevezett szociális programot, – amelyet a német állam finanszírozott, és a német gyanúsított dolgozott ki és koordinált – a „Projekt Maramureş” nevű szociális szolgáltatás képviseli Romániában, amelynek engedéllyel rendelkező szolgáltatója egy Nagybányán bejegyzett egyesület. Az eddigi információk szerint azonban az egyesületnek csak formális szerepe van a projekt lebonyolításában, amelyet a munkaügyi minisztérium engedélyezett 2016. februárjától 2021. februárjáig.

A projekt hivatalos programja szerint a fiataloknak különböző szabadidős és nevelő jellegű tevékenységeken kellett volna részt venniük szakemberek – pedagógusok, pszichológusok – vezetésével. „A valóságban az áldozatok nem folytathatták tanulmányaikat, meg kellett szakítaniuk az esetleges orvosi kezelésüket, elvették tőlük a személyazonossági igazolványukat és javaikat (főleg az elektromos készülékeket, melyekkel felvehették volna a kapcsolatot a külvilággal)” – mutat még rá a DIICOT. A nyomozás során az is kiderült, hogy a német állam által a projektre kiutalt pénzösszegeket a bűnszervezet tagjai elsikkasztották. A kiskorúak egy részét azonosították, és ideiglenesen átadták a Máramaros megyei gyermekvédelmi hatóságnak. A DIICOT főügyészének rendeletére az ügyészség központi szerve átvette az ügyet a Máramaros megyei ügyosztálytól.

Facebook