Nemzeti gyásznap van

Nemzeti gyásznap van

1956. november 4-én hajnali 4 óra 15 perckor megkezdődött a szovjet csapatok Forgószél fedőnevű hadművelete Magyarország ellen, amelynek során mintegy 60 ezer katona rohanta le Magyarországot. Reggel 8 órára már az Országház őrségét is megadásra bírták, és a forradalmi kormány működése megszűnt. A következő napokban a világ tétlen szemlélődése közepette az ellenséges erők eltaposták a magyar forradalmat.

Az óriási számbeli és technikai fölénnyel rendelkező támadókkal szemben az ország számos pontján elkeseredett hősies ellenállás bontakozott ki. A szabadságért küzdő emberek Budapesten és számos vidéki városban is százával ragadtak fegyvert, hogy az ellenség feltartóztatásával megőrizhessék a néhány napos, törékeny forradalmi vívmányokat. Az elkeseredett harcok során több mint két és fél ezren áldozták életüket és közel húszezren sebesültek meg. Nem felejthetjük el azokat sem, akiket 1956. december 6. és 1957. január 11. között védtelen civilként gyilkos sortüzek öltek meg. Fejet kell hajtanuk a megtorlás több száz kivégzett és több tízezer meghurcolt áldozata előtt. A mai napon mindnyájukra emlékezünk.

November 4. a 237/2001. kormányrendelet értelmében nemzeti gyásznap. Magyarország két nemzeti gyásznapja két dicsőséges forradalmunk eltiprásához, 1848-49-hez és 1956-hoz kötődik. 59 évvel ezelőtt, azokban az októberi napokban mintha a ’48-as március elevenedett volna meg: forrongott az ifjúság, szabad lett a sajtó, politikai foglyok szabadultak ki a börtönökből, mindenütt pontokba szedték a követeléseket, és előkerültek az addig tiltott nemzeti jelképek. Eltiprásuk ellenére egyik forradalmunk és szabadságharcunk sem volt hiábavaló, mert forradalmáraink és mártírjaink példát mutatnak nekünk szabadságszeretetből, nemzeti összefogásból és szolidaritásból. Rájuk emlékezünk ezen a napon.

Facebook