Nesze neked két méteres távolságtartás: összezsúfolódva várják repülőjüket Kolozsváron a vendégmunkások

Nesze neked két méteres távolságtartás: összezsúfolódva várják repülőjüket Kolozsváron a vendégmunkások

Indulnak Németországba mezőgazdasági munkára.

Ha menni kell, akkor menni kell: a koronavírus-járvány és a húsvét közeledte sem tartja az országban a román vendégmunkásokat, amivel nagy szerencséjük van egyes országoknak, mivel máskülönben padlóra kerülne a mezőgazdaságuk. Kolozsvár nemzetközi repülőterén nagycsütörtökön mintegy 1 500-an zsúfolódtak össze, akik arra várnak, hogy induljon a gépük Németországba. (Más források szerint 1800-an vannak és 12 repülőgépre várnak)

Mint tudjuk, a román kormány a 7-es számú katonai rendelettel lehetővé tette, hogy igény esetén charter-járatok vigyék a vendégmunkásokat külföldre. A munkaerőt magáncégek toborozták, össze is gyűlt 13 gép megtöltésére elegendő munkás. A gond „csak” azzal van, hogy az emberek nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, a sajtóban megjelent felvételen is látszik, hogy nagy a zsúfoltság, ami kedvez a koronavírus terjedésének. Ráadásul többen Suceava megyéből érkeztek, mely Románia legnagyobb fertőző gócpontja (a friss adatok szerint 1487 fertőzöttet tartanak nyilván a bukovinai megyében).

A Kolozs megyei prefektus azt nyilatkozta, hogy csendőröket küldtek a helyszínre, akik felügyelni fogják a szabályok betartását – írja a foter.ro.

Facebook