Örök nyomorúság

Örök nyomorúság

Már nem is számolom, hogy hányszor verték át a székelyeket a román hatalmasságok az elmúlt száz esztendőben. Kezdődött a beígért autonómia meg nem adásával, közelebb pedig a szász-román Klaus Iohannistól a virágzó és élhető ország beígérésével. Sem abból, sem ebből nem lett (lesz) semmi. Igaz, ez utóbbit a románok is „bevették‟.

Az ország gazdasági fejlesztéséről harsognak, hetven lejjel növelve az átlagbért, pedig ennyi a pénzromlást sem fedezi; néhány lejjel emelnék a gyerekpénzt, majd a távolban a nyugdíjak nyolc százalékos növelését lebegtetik. Mindezt miután az országot lépésről lépésre az összeomlás szélére vezették, és a szegénységnek a legmélyebb bugyrát, a nyomort hozták el a családok harmada számára. Minden tizedik gyerek éhesen fekszik le – igaz, ezen javított egy közelmúltbéli felmérés: tíz közül már „csak‟ minden harmadik-negyedik éhezik.

A statisztika takargathatja, hogy a dolgozó polgárok több mint tíz százaléka családjával együtt a szegénységi szint alatt él, ők Európa legszegényebb alkalmazottai, hiszen évente 974 euró alatti bért vihetnek haza. 1,5 millió ember napi alig három euróból él családostól. És ezt még a koronavírus-járvány előtt mutatták ki, időközben ezer és ezer munkahely megszűnt, a szegénység még nagyobb lett, a pénzszerzési lehetőségek szinte a nullára csökkentek. Egyébként a járvány előtt is több mint 4,5 millióra rúgott a szegények és nyomorgók száma, mostanra becslések szerint a lakosság 40–45 százaléka tartozik közéjük. Főleg a nyugdíjasok körében nagy a nyomor.

Amikor a költségvetés-tervezetet megtudták, megmozdultak a szakszervezetek, tiltakoznak a tanárok, a rendőrök stb., hogy ez nem a fejlesztést hozó, a gazdaságot talpra állító, a szegénységet felszámolni akaró büdzsé. Látszik, a jelenleg hatalmon lévők a szegény embereket utálják, nincs irántuk semmi szociális érzékenységük. Szerintük nem (voltak) eléggé élelmesek. Mint a miniszterelnök, aki a nemzeti bankot akarta, szerinte törvényesen, kirabolni. Nem a rács mögé, hanem a kormányfői székbe tették. A gazdasági szakemberek szerint az egész gazdaságot tönkre teszi, és az országot még jobban leszegényíti. Sajnálatos, hogy ebben segít neki az RMDSZ is…

Román Győző / Székely Hírmondó

Facebook