Örökkévalóság vasárnapja és 1989-es megemlékezés a fővárosi Erdélyi Gyülekezetben

Örökkévalóság vasárnapja és 1989-es megemlékezés a fővárosi
Erdélyi Gyülekezetben

A budapesti Erdélyi Gyülekezet a Reménység Szigetén három éve, az 1989-es forradalom mártírjainak emlékére állított kopjafájánál az egyházi év utolsó vasárnapján valamelyik romániai város egy magyar és egy román áldozatának emlékére tart főhajtást. Idén a temesvári Csizmarik László és Teodor Octavian Țintaru neve került föl a kopjafa oldalára.

Igehirdetésében Zalatnay István lelkész a Mikeás és Ézsaiás prófétánál egyaránt szereplő rész, a „kardokból kapákat” kép alapján arról beszélt, hogy a ’89-es forradalom és az ahhoz hasonló kivételes történelmi pillanatok eleven emléke segíthet abban, hogy egyénekként és népekként is – mint magyarok és románok – megőrizzük legjobb énünket, és nyitottak legyünk Isten ajándékainak elfogadására.
A megemlékezést követő konferencia első előadását Tőkés László püspök tartotta. Európai parlamenti képviselőnk rávilágított arra, hogy milyen folyamaton keresztül készítette föl Isten a temesvári gyülekezetet ama a hősies kiállásra, amelyhez lehetővé vált azután az egész város, majd az ország csatlakozása; mivel a legnehezebb idők 1989 áprilisának elején kezdődtek, szép szimbólumként a gyermek kilenc hónapos kihordásához hasonlította ezt a folyamatot.
Ehhez a képhez Balaton Zoltán temesvári tanár azzal kapcsolódott, hogy az újszülöttnek mintegy bábája a román ajkú baptista gyülekezet lett, amelynek a református lelkész védelméhez szervezett formában történő csatlakozása a város többségi lakosságának megnyerését tette lehetővé

Budapest, 2013. november 24. Az 1989-es romániai forradalom hõseinek emlékére kopjafát állít az Erdélyi Gyülekezet Budapesten az egyház karitatív és kulturális központjának területén 2013. november 24-én. A kopjafát a forradalom két kolozsvári hõse, az akkor 18 éves Balla Zoltán Csaba és a 21 esztendõs Misan Luminata Corina, valamint a forradalom valamennyi mártírjának emlékére állították. MTI Fotó: Máthé ZoltánA Temesvár Társaság elnöke, Florian Răzvan Mihalcea előadásában hitet tett a Temesvári Nyilatkozat szellemiségének fenntartása mellett, kiemelve a továbbélő kommunizmus elutasítását és a nemzetek, nyelvek, kultúrák közötti testvériség fontosságát.
Gazda István, a temesvári Új Ezredév Református Gyülekezet lelkésze arról beszélt, hogy a templommal együtt épülő egyházi komplexum egyik feladata lesz a múlt értékeinek és ennek keretében a ’89-es forradalom hagyatékának továbbadása.

(fotó: kopjafaállítás 2013-ban)

Budapest, 2015. november 23.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája

 

Facebook