Összefogás vagy közösülés?

Összefogás vagy közösülés?

Hárompárti összefogást igényelne, szeretne két erdélyi magyar párt, kedves sorstársaim! Nem lenne sem újdonság, sem valami világraszóló szenzáció az igényük, óhajuk, ha nem ismernénk a körülményeket. Szép a szándék, kiváltképpen, ha őszinte is, és miért ne lenne, hiszen a két említett párt már ráunhatott, hogy vezetőszalagon van tartva. Az EMNP-t a Fidesz, az MPP-t pedig az RMDSZ húzza, vonja, ahogyan éppen az érdekeik követelik. Bár a dolog árnyaltabb ugyanis az MPP szabadulni szeretne, az EMNP pedig a Fidesz támogatásával keresi a kitörési pontokat a politika szereplés irányába. Egyiknek sem könnyű, nincsenek irigyelhető helyzetben. Pénz, paripa, fegyver, az mind az RMDSZ tulajdonában van és az erdélyi politikai porond is. Az előjogok a magyar és a román kormány irányában is. Furcsa egy pozitúra mondhatnánk, de a politika már csak ilyen. Na, meg aztán, hogy teljes legyen a kép, az erdélyi magyar többség is velük van.

Szóval határon innen, határon túl ők a nagykutyák, ők mondják meg ki kivel, mikor és hogyan. Nekik most lehet, jólesne egy névleges egyesülés a HUNRO érdekében (nem tudom megfordítani az R-t, de így olvashatóbb, érthetőbb.) Egy haszna lenne, ha haszonnak lehet nevezni, hogy az erdélyi magyarokat tovább szoktatják a román politika jármába. Minden elválik majd, hogyan akarják a kipróbált kerítők. Közösültek ők már majd mindegyik román párttal, aztán az SZDSZ-es Demszkyékkel, Kuncczal, az MSZP-és Újhelyivel, Nyakóval, most meg a fideszesek vannak soron. Megy nekik, jól megtanulták a figurákat, a nyalás különösképp jól fizetett. Következtetésképpen, az RMDSZ nem hagyja magát megerőszakolni az erdélyi magyar pártoktól, inkább önként fekszik össze le bármelyik román párttal.

Komolyra fordítva a szót – nem mintha eddig nem lett volna az – az RMDSZ soha nem fog és nem is akar a román politikum hálójából kikerülni. A Fidesznek meg a részleges fiaskó után szüksége van az erdélyi magyar szavazatokra, tehát óvatoskodik. Pedig az erdélyi magyarok nem az RMDSZ kedvéért szavaznak a Fideszre, semmi köze egyiknek a másikához. Mint kiderült, hiába hozták Szabó Ödönék Nagyváradra az SZDSZ-t, az MSZP-t, a bihariak nem kedvelték, kedvelik őket, már csak 2004. december 5. miatt sem!

Apropó Szabó Ödön. Elhiszi-e valaki, hogy amíg ő és hozzá hasonló nemzetárulók vannak az RMDSZ-ben, szó lehet összefogásról? Szemmel látható, hogy változást nem akarnak. Fogy a magyar szavazat? Lemennek HUNRO-ba, ROM-MAGYARBA. Akkor is, azért is!
Remélni lehet, jószándék, akarat is lehet bőven, de naiv nem lehet a két magyar párt, mert az RMDSZ azzal közösül, akitől pénzt kap.

Gábor Ferenc, Köröstárkány

Facebook