Öt új átkelő lép működésbe a román–magyar határszakaszon

Öt új átkelő lép működésbe a román–magyar határszakaszon

Öt új határátkelő lép működésbe a román–magyar határszakaszon szerdától – jelentette be kedden délután Marcel Vela román belügyminiszter.

A tárcavezető budapesti tárgyalásait követően, a nagylaki határátkelőnél úgy nyilatkozott, a magyar kollégájával, Pintér Sándorral folytatott megbeszélésén megállapodtak abban, hogy a Nyugat-Európából hazatartó román állampolgárok számára öt új átkelőt nyitnak meg az ország nyugati határszakaszán. Marcel Vela tájékoztatása szerint a román és a magyar határrendészet munkatársai szerdától teszik lehetővé a személygépkocsi-forgalmat a másik öt határátkelőnél.

A belügyminiszter közölte, a következő naptól megnyílik a Kiszombor-Nagycsanád, Battonya-Tornya, Méhkerék-Nagyszalonta, Nyírábrány-Érmihályfalva és a Vállaj-Csanálos határátkelő. Ezek egy része az elmúlt hetek során csak a határmenti ingázók számára volt igénybe vehető. A román határrendészet legfrissebb, hétfői tájékoztatása szerint 24 óra leforgása alatt 27 700 személy lépte át 12 400 járművel a magyar–román határt, közülük 16 900-an 6680 járművel Romániába tartottak.

Nagylak

A romániai egészségügyi hatóságok mintegy 7000 hazatérő román állampolgárt helyeztek lakhelyi elkülönítésbe a koronavírus-fertőzés lappangási idejére. A magyar–román határon azt követően nőtt meg az utasforgalom, hogy péntektől feloldották Romániában a rendkívüli állapotot, és immár nem kerülnek hatósági karanténba azok, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek. A péntektől érvényes új szabályozás számukra csak lakhelyi elkülönítést ír elő. Míg a járvány előtt személyenként fél percet sem vett igénybe a határátlépés, a mostani beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percig tart.

Miután a Magyarországot átszelő humanitárius folyosó végén levő nagylaki határátkelőhelyen rendkívüli módon megnőtt a várakozási idő, a román hatóságok a magyar illetékesekkel folytatott egyeztetések nyomán megnyitották a – korábban csak teherforgalom által használt – csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyet, valamint az Ártánd-Bors határátkelőhelyet is, vasárnap estétől pedig a határ felé tartók egy részét a Csengersima-Pete illetve a Gyula-Gyulavarsánd határátkelőhelyek felé irányították.

(kronikaonline.ro)

Facebook