Ötezer lejre büntette a CNCD Iohannist a magyarok elleni uszítása miatt

Ötezer lejre büntette a CNCD Iohannist a magyarok elleni uszítása miatt

Ötezer lejes bírságot szabott ki szerdán hozott határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az államfőre az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt. A testület nagy szavazattöbbséggel meghozott döntését Klaus Iohannis megtámadhatja a bíróságon.

Az államfő már közölte: meg is fogja tenni ezt a lépést. Mint ismert, Klaus Iohannis három hete magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megegyezésért cserébe? Akkor arra reagált, hogy a PSD által elnökölt képviselőházban nem vitatták meg a határidő lejárta előtt a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet így hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva kellett továbbküldeni a szenátusnak.

Az elnöki hivatal közölte: az államfő tudomásul vette a diszkriminációellenes tanács határozatát. „Románia elnöke politikai indíttatásúnak tartja a CNCD döntését, ezért meg fogja támadni az illetékes bíróságon” – olvasható a szűkszavú közleményben.

Facebook