Pénteken is fogadták a Csíksomlyó felé tartó zarándokvonatot

Pénteken is fogadták a Csíksomlyó felé tartó zarándokvonatot

Mint az elmúlt esztendőkben, ebben az évben is ünnepi fogadtatással várták a nagyváradi vasútállomáson az Össznemzeti Zarándokvonatot, a Székely Gyorst és a Csíksomlyó Expresszt. (Csütörtökön a Boldogasszony vonat is áthaladt Nagyváradon, amelynek fogadásánál Böcskei László római katolikus megyés püspök is jelen volt.)
Magyarország leghosszabb szerelvénye pénteken délelőtt 11 után pár perccel, több mint ezer utassal érkezett a nagyváradi vasútállomásra. A szerelvény átszelte a Partiumot és Erdélyt egyaránt. A zarándokokat ebben az esztendőben is több százan fogadták a nagyváradi állomáson.

A szerelvény 20 percet állt, így a találkozó örömére az utasok is leszálltak, hisz egyre többen járnak vissza a magyarok legszentebb nemzeti találkozó helyére, ahol évről évre nemcsak a Szentlélekkel töltekeznek be, de az együvé tartozás nemes érzését is magukkal viszik Erdélyországból az anyaországba, illetve más elszakított területekre.

A találkozón résztvevők apró szimbolikus ajándékokat cseréltek egymás között, majd együtt imádkoztak, énekeltek egyházi, illetve egyéb nemzeti és népdalokat egyaránt. A dallamvezetésben két felekezet kántora is segédkezett harmonikakísérettel, nevezetesen Kis Géza Lóránt, a Barátok Temploma kántor-karnagya, valamint Márkus Zoltán várad-réti református kántor-karnagy, akik megvetették a jó hangulat melegágyát a vonat továbbindulásáig.

Az Erdélyi Magyar Néppárt városi szervezete nevében Moldován Gellért Lajos fogadta a zarándokokat, Tőkés László megbízásából pedig Bereczki András nyugalmazott lelkipásztor. Az eseményhez hozzátartozik, hogy a csíksomlyói búcsú mára a magyarság egyetemes találkozóhelyévé, a nemzet összetartozásának szimbólumává nőtte ki magát. Idén is több százezer hívő vett részt a szombati szentmisén, amelyet ezúttal Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke celebrált –magyar nyelven.

A szerelvény fogadásának szervezői ebben az esztendőben is az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt váradi szervezetei voltak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook