Pénzügyminisztérium: a béralap 2 százalékának megfelelő szolidaritási járulékot a munkáltató fizeti

Pénzügyminisztérium: a béralap 2 százalékának megfelelő szolidaritási járulékot a munkáltató fizeti

A béralap 2 százalékának megfelelő szolidaritási járulékot a munkáltató fizeti. Ebből tartják fenn a bérgarancia alapot és járulnak hozzá a szociális kiadások fedezéséhez – írja a pénzügyminisztérium (MFP) csütörtöki közleményében.

A minisztérium szakemberei szerint a járulék szintjét úgy határozták meg, hogy ebből fedezni lehessen a munkanélküli segéllyel illetve a betegszabadságokkal és munkabalesetekkel járó szociális kiadásokat.

‘A szolidaritási járulék nem egy új adó, hanem egy olyan szociális járulék, (…) amely összhangban van a társadalombiztosításra vonatkozó hozzájárulás és szolidaritás elvével, ugyanakkor ezzel csökken a szociális járulékok száma’ — írja a közleményben.

A dokumentum kifejti: a bérgarancia alapot már a 2006/200-as törvénnyel bevezették, amelyet utólag összhangba hoztak az Európai Unió vonatkozó irányelveivel.

‘A bérgarancia alapból legtöbb három bruttó országos átlagbérnek megfelelő összeget kaphat minden alkalmazott, ha munkáltatója fizetésképtelenné válik’ — mutat rá a közlemény.

Ionuț Mișa pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy január 1-jétől a munkáltatók a béralap 2 százalékának megfelelő összeget fizetik be szolidaritási járulék címen, a pénz nagyobbik része az állami költségvetést egészíti ki.

‘A befolyó összeg 90 százaléka a költségvetést egészíti ki, amelyet utólag, igény szerint az egészségügyi vagy szociális terület finanszírozására fordítanak, 10 százalékát pedig különleges esetekre tartják fenn, amikor olyan alkalmazottakon kell segíteni, aki amiatt jutott nehéz helyzetbe, mert a munkáltatója fizetésképtelenné vált’ — nyilatkozta Mișa.

Az idézett forrás szerint arra a következtetésre jutottak, hogy nem lenne szerencsés a társadalombiztosítás minden terhének áthárítása az alkalmazottakra, és úgy döntöttek, hogy ezek egy része továbbra is a munkáltatót terheli.

‘Összességében csökken a munkáltató által fizetett járulék összege. A járulékokat különböző módon osztják el a munkáltató és a munkavállaló szintjén, de összességében csökkennek’ — mondta el Mișa.

A miniszter szerint a 2 százalékos járulékot minden munkáltatónak fizetnie kell, függetlenül attól, hogy a köz-, vagy a versenyszférában tevékenykedik.

A miniszter rámutatott: ezáltal csökken a munkáltatók által a bérgarancia alapba befizetett összeg: az eddigi 0,25 százalék helyett 0,20 százalék lesz.

(Agerpres)

Facebook