Sajtótájékoztató az Ady-központ ügyében

Sajtótájékoztató az Ady-központ ügyében

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke. A sajtótájékoztató témája a nagyváradi Ady-központ átjátszása a Mudura-féle Mecénás alapítvány által – közbeiktatva a nagyváradi önkormányzatot – a Lotus Center tulajdonába, amelynek szintén a Mudura-konszern a birtokosa. Az ügyet Csomortányi István, a párt megyei elnöke Ilie Bolojan nagyváradi polgármester figyelmébe ajánlotta, ugyanakkor azt a tényt is, miszerint 2015. augusztus 31-i dátummal iktatva feljelentést tett az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságnál.
Az Ilie Bolojannak címzett levél az alábbiakban olvasható:

Alulírott Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöki minőségében értesítem, hogy folyó év augusztus 31-én szervezetem nevében feljelentést tettem a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság nagyváradi területi szolgálatánál a Nagyvárad megyei jogú város által nyílt pályázaton értékesített, Izabella utca 3. szám alatti ingatlan tárgyában, melyet az önkormányzat 2014-ben egy, a Mecénás Alapítvánnyal megkötött csereszerződés alapján kapott meg, illetve vissza a Léda-házként ismert Fő utca 59. szám alatti ingatlan (Stern-ház) átadásáért.
A Mecénás Alapítvánnyal kapcsolatos számos sajtóhírből Önnek, Nagyvárad polgármesterének tudnia kellett, hogy az Izabella utca 3. szám alatti ingatlan és beruházás ügyében számos, hangsúlyosan korrupciógyanús ügylet zajlott az elmúlt években, illetve, az Ady-központként hírhedté vált és torzóban maradt épületegyüttes a folyamatos hazudozás és botrányok tárgyként a nyomozóhatóságok látókörébe is bekerült.
Önnek tudnia kellett, hogy koalíciós partnere közbenjárására szégyenteljes módon a Királyhágómelléki Egyházkerületet, a magyar közösséget és egyházát megkárosítva tulajdonították el azt a pályázati összeget, melyből a nevezett kulturális központnak el kellett volna készülnie.
Tudnia kellett, hogy a beruházás megvalósítására szánt 1,1 millió euró közpénzzel a Mecénás Alapítvány vezetői, illetve Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, egyben a pártalapítvány igazgatója soha nem számolt el, illetve hogy a közpénz sorsa máig ismeretlen.
Tudnia kellett, hogy koalíciós partnerük, illetve pártalapítványuk vezetői évekig hazudtak a felépült ingatlan rendeltetéséről, és folyamatosan hazudtak alapítványuk közhasznúnak mondott tevékenységéről, melyért cserébe városunk támogatását élvezték.
Önnek tudnia kellett, hogy az alpolgármesterként Ön mellett dolgozó Bíró Rozália, Nagyvárad városi RMDSZ-elnök hogyan falazott évekig az alapítvány gyanús tevékenységéhez.
Önnek tudnia kellett, hogy koalíciós társai, jelesül az akkor még önkormányzati képviselő Pásztor Sándor nyilvánosság előtt 2014 februárjában azt hazudta, hogy az ingatlancserére azért van szükség, hogy a szomszédos telken kialakítandó aquapark számára pályázati feltételként megszabott méretű terület álljon rendelkezésre.
Tovább sorolhatnánk az ügy kapcsán felmerülő kérdéseket, végezetül mégis csupán arra a furcsa egybeesésre hívjuk fel figyelmét, hogy az Ady-központ dobra verésén részt vevő két cég tulajdonosai egyeznek, ugyanaz a Mudura család, melynek azóta elhalálozott feje volt a Mecénás Alapítvány alapítója (Kiss Sándor bihari RMDSZ-elnök mellett) és a folyamatos korrupciós botrány egyik főszereplője. Így került a Muduráék alapítványától Muduráék cégéhez a közpénzen épült nagyváradi Ady-központ.
Fontos tehát megállapítani, hogy fenti kérdések kapcsán kisebb vagy nagyobb mértékben városunk valamennyi vezetőjét felelősség terheli, különös tekintettel a nyomozóhatóságok munkája révén előállható következményekre.
Mellékelem a megtett feljelentést, üdvözlettel,

Csomortányi István,
az Erdélyi Magyar Néppárt
Bihar megyei szervezetének elnöke
Nagyvárad, 2015. szeptember 3.

A nagyváradi polgármester figyelmébe ajánlott levél célja, tudatosítani az önkormányzati vezetőkben, hogy akarva-akaratlanul tranzit szerepet töltöttek be egy olyan nemzetközi panamában, amelyben RMDSZ-es városi és megyei tisztségviselők közpénzeket – függetlenül attól, hogy románt-e vagy magyart – tüntettek el – fűzte hozzá Csomortányi István a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook