Sertéstrágya került az Ér patakba – Pocsaj reklamál

Sertéstrágya került az Ér patakba – Pocsaj reklamál

Sertéstrágya került az Érbe, a Berettyó mellékfolyójába a romániai Székelyhídnál, ezért harmadfokú vízminőség-védelmi készültség lépett életbe a folyó 8 kilométeres magyarországi szakaszán – tájékoztat a debreceninap.hu hírportál.

A hatóságot azután kereste meg több magyarországi hírportál is, hogy az Ér és a Berettyó torkolatánál fekvő Pocsaj község polgármestere Facebook-posztban figyelmeztette a helyieket a szennyezésre. A polgármester bejegyzése szerint a mintegy 30 kilométeres szennyezés több nap alatt vonul majd át az Éren, és a folyó teljes halállományának pusztulását okozza.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) tájékoztatása szerint a román fél nem észlelt pusztulást az Éren, és egyelőre a magyar szakaszon sem tapasztalható ilyesmi.

Június 30-án viszont kaptak olyan jelzést a nagyváradi vízügyi igazgatóságtól, hogy vízminőségromlást észleltek az Ér folyón Székelyhídnál. Elmondták, „állati trágyából történt véletlen káreseményről van szó, amely várhatóan érinti Magyarországot is.”

Az ügyben megkerestük Béres Csaba székelyhídi polgármestert, aki arról tájékoztatott, hogy tudnak az ügyről, sőt a hét elején a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei méréseket végeztek a „tankároknál”, ahol az Ér folyik. Székelyhíd alatt messze nem haladja meg az Ér szennyezettsége a kritikus értéket, azaz jóval a megengedett mutatók alatt van. Amúgy pedig Székelyhíd környékén disznófarm sincs, így nem lehet a kisváros vagy a közigazgatásilag hozzátartozó kisfalvak sara.

A szennyezés kapcsán Szilágy és Szatmár megye jöhetne még szóba, ugyanis ezeken a megyéken is átfolyik az Ér, viszont ezek a megyék északabbra fekszenek. A logika szerint a délebbre fekvő Székelyhídnál mért értékekkel nincs valami rendben, ha maga a nagyváradi vízügyi igazgatóság volt az, aki jelezte Magyarországnak, hogy vízminőségromlást észlelt az Éren Székelyhídnál, aminek következtében harmadfokú vízminőség-védelmi készültség lépett életbe a határ túloldalán.

Úgyhogy valakik sumákolnak, mint mindig.

S. É.

Facebook