Súlyos örökség: Ötvenmillió lejes hitellel adósítja el a megyét a Bihar Megyei Tanács

Súlyos örökség: Ötvenmillió lejes hitellel adósítja el a megyét a Bihar Megyei Tanács

Mint arról a sajtó is beszámolt, ötvenmillió lejes (több mint tízmillió euró) hitel felvételét szavazta meg a Bihar Megyei Tanács legutóbbi közgyűlésén az RMDSZ-PSD-ALDE többség. A megyei tanácsosoknak alig tíz perccel a gyűlés megkezdése előtt kiadott anyag sok kérdést vet fel a jövőnket és az elkövetkező évek fejlődését szem előtt tartókban, főleg ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a 2016-os kampányígéretekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg a megyében. Bár Pásztor Sándor saját bevallása szerint a megye 51 millió lejes többlettel zárta a tavalyi pénzügyi évet, – ami, ha igaz, még érthetetlenebbé, és indokolatlanabbá teszi a hitelfelvételt – mégis szükségesnek tartják a megye eladósítását, arra hivatkozva, hogy az új kormány idén kevesebb forrást szán Biharnak, így nem futja a megkezdett projektek folytatására. A hitelfelvételt kezdeményezők ugyanakkor saját maguknak ellentmondva azt is elárulták, hogy annyi pénz sincs a költségvetésben, ami a rendes működéshez elegendő lenne. Zavarosnak és logikátlannak  tartjuk tehát az eladósodás mellett felhozott érveket, különösen annak fényében, hogy 2016-tól négy „bő esztendő” állt rendelkezésére a megye vezetésének ahhoz, hogy valamilyen eredményt felmutasson, ugyanakkor az RMDSZ által támogatott PSD kormány felelőtlen osztogatását mégsem voltak képesek úgy kihasználni, hogy némi látványaszfaltozáson kívül bármilyen kézzel fogható, a polgárok életminőségét komolyabb mértékben javító fejlesztést felmutathassanak.

A hangzatos bejelentéseken és ígéreteken túl a valóság igen szomorú. A teljesség igénye nélkül: mai napig nem készült el egy sem a beígért fél tucat tanmedence közül, az ipari parkok csak papíron léteznek, a repülőteret csődbe vitték és át kellett adniuk Nagyváradnak, a megye magyarlakta kisvárosait elkerülő utak szintén csak a mérnökök rajzasztalain léteznek – Nagyszalonta lakói például 2009 óta hallják az erről szóló ígéreteket – de semmivel sem áll jobban a gázhálózat beígért kiterjesztése sem, ahogyan a sokszori bejelentés ellenére egy tollvonás sem született a három éve a római katolikus egyháztól dicstelenül elperelt egykori pénzügyi palota felújítása kapcsán, továbbá sehol sem tartanak az olyan kisebb beruházások, mint a révi egykori Zichy vadászlak helyreállítása, vagy a sokat emlegetett feketeerdői ifjúsági központ, ugyanakkor a vízszolgáltatás esetében is csupán az árak, nem a minőség emelkedik, miközben a megye szemétgazdálkodásának kérdése is megoldatlanul időzített bombaként marad a következő megyei vezetésre. Helyette van eladósítás.

Megígérjük, hogy újra megígérjük, mondhatnák a megye vezetői, ha őszinték akarnának lenni. Bár az ígéret szerint a hitel összegét kizárólag a megkezdett projektek folytatására fordítják majd, élünk a gyanúperrel, hogy ezúttal sem mondanak igazat, azt inkább fizetések, fenntartási költségek, a szokásos prémiumok kifizetésére herdálják majd el, illetve a megszokott módon a közelgő választási kampány bográcsossal és muzsikaszóval zajló eseményeinek civil szervezetek támogatásként álcázott kifizetésére.

A bukás biztos tudatában a megyét négy évig botrányból botrányba vezető PSD-RMDSZ tandem számára semmi sem drága, így az sem vet fel számukra kérdéseket, hogy micsoda csődtömeget hagynak maguk után. A felvett hitelt pedig valakinek vissza kell majd fizetnie, nem beszélve arról, hogy az elvesztegetett évek „munkája” által okozott károk is a megye következő vezetésének nyakába szakadnak majd.

Újból meg kell állapítanunk, hogy hibás döntés volt a teljes bihari magyarság sorsát a román szocialistákkal kötött paktumhoz láncolni, mert az számunkra kézzelfogható eredmények helyett csupán háborús viszonyokat hozott. Az elmúlt négy év csődjének takargatása és kozmetikázása helyett végre le kellene szállni a PSD süllyedő hajójáról. Ilyen körülmények között a Néppárt vezetőinek keserű, de helyes döntése volt, hogy még időben elkezdték a tárgyalásokat azokkal a politikai erőkkel, melyek képviselői a közelgő önkormányzati választások után átveszik megyénk vezetését. Ma már világos, hogy ez lesz az útja annak, hogy megőrizzük a magyar jelenlétet a megye vezetésében és végre hosszú évek után ismét legyen magyar alpolgármestere Nagyváradnak – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.

Facebook