Súlyosbítják a kór terjesztéséért kiszabható büntetéseket

Súlyosbítják a kór terjesztéséért kiszabható büntetéseket

A kormány által elfogadott tervezet értelmében módosul a Btk. hamis nyilatkozattételre vonatkozó, 326-os cikkelye is.
  • A módosítás egytől öt évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő olyan esetre, ha valaki hamisan nyilatkozik annak érdekében, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát.
  • Módosul a Btk. betegségek leküzdésének meghiúsítására vonatkozó 352-es cikkelye is, olyan értelemben, hogy 15 évnyi börtönbüntetésre nő a kiróható büntetés mértéke, amennyiben valaki elmulasztja a betegségek megelőzésére és leküzdésére vonatkozó intézkedések betartását, és ennek következtében meghal egy vagy több ember.
  • Büntetőjogi besorolás alá kerül a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági rendelkezés figyelmen kívül hagyása, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy nincsenek következményei. Ez a bűncselekmény 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntetendő.
  • Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítják a büntetést olyan esetben, ha valaki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak.
  • Újabb bűncselekményt is bevezettek a Btk-ba: eszerint büntetőjogi besorolás alá esik és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntetendő, ha valaki visszatart olyan információkat, amelyek a fertőzött vagy fertőzött gyanús személyek kellő időben történő azonosítását és elkülönítését teszik lehetővé.

(Agerpres)

Facebook