Szacsvay Imréről szóló kötetet mutattak be az Országházban

Szacsvay Imréről szóló kötetet mutattak be az Országházban

Az Országgyűlési Múzeum immár negyedik alkalommal rendezett konferenciát az 1848-49-es szabadságharc mártírjainak tiszteletére. A rendezvényen bemutatták a konferenciasorozat előző évi, Szacsvay Imréről szóló emlékülés előadásaiból szerkesztett konferenciakötetet is. A könyv szerzői között van Fleisz János, nagyváradi történész is.

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai című konferenciasorozat idei emlékülésén Jeszenák János báró politikai munkásságát, kormánybiztosi tevékenységét taglaló, továbbá az ellene indított felségárulási perről, kivégzéséről és kultuszáról szóló előadásokat is hallhattak az érdeklődők.

A teltházas rendezvényen bemutatták a konferenciasorozat előző évi, Szacsvay Imréről szóló emlékülés előadásaiból szerkesztett konferenciakötetet is. Szacsvay az első népképviseleti országgyűlés legfiatalabb mártírja, akinek „csak egy tollvonás volt a bűne” – azaz vétke a Habsburg-ház trónfosztását és az ország önállóságát kimondó Függetlenségi Nyilatkozat aláírása volt.Szacsvaynak Ma is álló emlékszobrát, Margó Ede alkotását 1907. március 15-én leplezték le. A szobor feliratát – „Csak egy tollvonás volt bűne” –  Katona Mihály váradi költő alkotta meg. Szacsvay nagyváradihoz hasonló alakja – ugyancsak Margó Ede alkotása –  Debrecenben, Kossuth Lajosnak állított emlékművön is megjelenik.

A kötetben található fejezetek szerzői, közlés sorrendjében: Melkovics Tamás, Kedves Gyula, Pelyach István, Dobszay Tamás, Hermann Róbert, Fleisz János. A történészek egytől-egyik mélyreható ismerettel rendelkeznek az 1848-49-es eseményekről. A kiadványt Erdődy Gábor történész, egyetemi tanár mutatta be az érdeklődőknek. Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai: Szacsvay Imre című kiadvány megrendelésének lehetőségéről itt tájékozódhat.

(denagy.hu)

Facebook