Szalacson ünnepelte a Szent István-napot az Erdélyi Magyar Néppárt

Szalacson ünnepelte a Szent István-napot az Erdélyi Magyar Néppárt

A rendezvényen Csomortányi István a pártpolitika fölött álló magyar szolidaritás fontosságát hangsúlyozta.  

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös szervezésében, augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódva, ünnepi megemlékezésre került sor augusztus 18-án, a Bihar megyei Szalacson. A szalacsi kultúrotthonban megjelenteket Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke köszöntötte, aki Tőkés Lászlónak, az EMNT elnökének jókívánságait és üdvözletét is tolmácsolta. A köszöntések rendjén külön köszöntötte az EMNT partiumi régióelnökét, Nagy József Barnát, a rendezvény szervezőjét, valamint Habinyák Istvánt, a Néppárt Bihar megyei elnökét. Rencsik Ferenc, a Néppárt szalacsi elnöke is köszöntötte az ünneplőket, majd Szent István életét és az államalapító nemzetért végzett munkáját méltatta.

Csomortányi István köszöntőjében első sorban azoknak a szalacsi gazdáknak mondott köszönetet, akik búzát adományoztak a magyarok kenyere programban. Emlékeztetett arra, hogy Szalacs kiemelten fontos hely, hiszen Szent István idejében Bihar vármegye központja volt, és az elmúlt ezer évben is megőrizte magyarságát. Beszédében arra emlékeztetett, hogy trianoni, hányattatott sorsunkból csak magyarságunkba kapaszkodva tudunk felemelkedni. „Trianonban idegen országoknak dobtak oda bennünket, köztük Románia ma is olyan állam, mely abban látja erejét, ha egynyelvűvé és egynemzetiségűvé válik. Ilyen körülmények között saját kezünkbe kell vennünk sorsunk alakítását, annak tudatában, hogy erős anyaország áll mögöttünk. Trianon óta soha nem volt olyan jelentős az anyaország támogatása, mint most, és erre építeni lehet. Magyarország kormánya a határok feletti nemzetegyesítés jegyében ma felelősséget vállal a határokon kívülre szakított magyarokért. Ugyanakkor nekünk is tennünk kell azért, hogy erdélyi, partiumi közösségünk fejlődjön és erősödjön. Minden anyagiak felett első, hogy magyar a magyarral szót értsen, hiszen egymásra vagyunk utalva. Ezért legyünk egymással szemben türelmesek, ne politikai hovatartozásunk, hanem a közösségi érdek határozza mindennapjainkat. Ugyanakkor ebben a helyzetünkben olyan vezetőkre van szükségünk, akik a közösségért élnek és nem belőle. A mi küldetésünk, hogy a Kárpát-medencei magyar hazában jövőt teremtsünk az utánunk következő nemzedékeknek, és ezért az ügyért érdemes együtt küzdenünk” – zárta ünnepi beszédét Csomortányi István.

Az ünnepi beszédek között Páll Evelyn és Páll Anasztázia szavalatai hangzottak el, a rendezvény második részében a Váradi Dalnokok Trianon 100 című műsorát hallgathatta meg a közönség. Márkus Zoltán kántor-karnagy vezetésével a trianoni tragédiát bemutató műsort láthattak a szalacsiak, melynek fő üzenete, hogy minden körülmények között hinnünk kell a magyar feltámadásban. A nagy tetszést kiváltó műsor részeként szavalatokkal működött közre Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Facebook