Számvevőszéki „leletek” körül folyt a vita a tanácsülésen

Számvevőszéki „leletek” körül folyt a vita a tanácsülésen

Péntek délelőtt zajlott Mihályfalván a júliusi rendes tanácsülés, amelynek keretében a legtöbb vitát a számvevőszéki jegyzőkönyv és határozat váltott ki, mely határozat a májusi ellenőrzést követően június 25-i dátummal kelt.

A napirenden lévő határozattervezetek (és „egyebek”) másik vitatott pontja egy vízgazdálkodási projektdokumentáció önrészének megszavaztatása volt, mely az Észak-Nyugati Víz és Csatornaszolgáltató Rt. 2014–2020-as fejlesztési tervének a része. A határozattervezet megszavazásától a Néppárt négy önkormányzati képviselője tartózkodott, annak okán, hogy anno nem tartották helyes lépésnek kiadni a város használatából a már kiépített vízgazdálkodási infrastruktúrát ahhoz, hogy egy regionális tömbbe tömörülve a város elveszítse annak minden bevételét, profitot termelve egy olyan társaságnak, amelynek a helyi infrastruktúráját még mindig a város pénzén gyarapítják (lásd: a nagyobb kapacitásra tervezett szennyvíztisztító átalakítására kiutalt helyi pénzek, stb.)

Az utólag kiszámlázott és ingatlanadóhoz csapott háztartási szemét szállítási díja körül is vita keletkezett, Pap Sándor néppártos tanácsos megjegyzése apropóján, hogy csak a 2018-as házalás folyamán íratták alá a lakossággal azokat a deklarációkat, amelyek alapján felmérték a háztartások és személyek számát, és amelyekkel egy időben tudomásukra hozták a helyieknek a szemétgazdálkodással kapcsolatos kötelezettségeiket, holott az erre vonatkozó tanácsi határozat 2014-ben kelt. Ennek a mulasztásnak következtében irreális, azaz nem létező személyeket (halottakat, külföldre költözötteket) is bekalkuláltak szemétszállító cégekkel kötött szerződésekbe, amelyeket ráterheltek a reális, sokkal kisebb számú lakosságra.

Visszatérve a számvevőszéki jegyzőkönyvre és határozatra, az ellenzékben ülő tanácsosok nehezményezték az 56 oldalon át felsorolt könyvelőségi hibákat, mulasztásokat, elírásokat és hanyagul kezelt leltári jegyzéket, amelyekért a felelősöket is megnevezték, zömében a főkönyvelő és a polgármester személyében.

A jegyzőkönyvben az el nem végzett munkálatok kifizetésétől, az üzemanyag használattal (motorina) való visszaéléseken át a halottak megadóztatásáig, minden szerepel.

Az alábbi lista a jegyzőkönyvben foglalt pontok tömörítése.

A felsoroltakra folyamatosan kitérünk.

Sütő Éva

Facebook