Székelyhíd: a kétszer is felavatott félmillió eurós gát sem védte meg a várost

Székelyhíd: a kétszer is felavatott félmillió eurós gát sem védte meg a várost

Az Érmelléken az elmúlt hetekben többször is leszakadt az ég, de annyi kárt sehol nem okozott, mint Székelyhídon. Kanalizálás hiányában és a látszatlétesítményeknek betudhatóan újra víz alatt a város.

A tűzoltók és a városlakók egész éjjel és a mai nap folyamán is dolgoztak, hogy a házak udvarából, épületekből kiszivattyúzzák a vizet, illetve megerősítsék a kimosott töltést. Mint arról már írtunk, a helyi önkormányzat egy 2010-es pályázatból (HU–RO) nyert pénzen két gátból álló esővíz-elvezető rendszert épített ki, az árvízgondokat még sem tudta megoldani, bár maga az objektum két választási kampányt is kiszolgált. A két gát közül az egyik a Kiskútvölgyön, a másik pedig a Cser patak völgyében hivatott volna a várost veszélyeztető hólevet, talajvizet, esővizet összegyűjteni. A gátépítés összértéke 568 ezer euróra rúgott, amely Béres Csaba polgármester korábbi tájékoztatása szerint a Cser völgyében 54 hektáron, a Kiskútvölgyön pedig 150 hektáron parancsolt volna megálljt a víznek.

Fő, hogy a gátat kétszer is felavatták: először 2013 májusában, majd biztos, ami biztos alapon 2014-ben is, amikor Kelemen Hunor, akkor még miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila parlamenti képviselő is elvágta előtte a szalagot.

De mint az a tegnap bebizonyosodott, hiába volt a kettős avatós csinnadratta, a péntek délutáni felhőszakadás elmosta a töltést, és a város jelenleg a 2008-as árvízre emlékeztető napokat él át. Szerencsére a környező települések tűzoltóegységei (Érmihályfalva, Szalacs, Szalárd, Margitta) a város segítségére siettek, ugyanakkor a helybéli önkéntesek is mentették, mentik, ami menthető.

Az elmúlt napok szélsőséges időjárása több érmelléki településen is kárt okozott, többek között Szalacson, Kiskerekiben, Értarcsán, de szinte valamennyi falu küzdött a vízzel, ám a kár messzemenően nem volt olyan nagy méretű, mint Székelyhídon, melynek biztonságát egy egész vízgyűjtő rendszer hivatott védeni.

Ennek ellenére sokak lakása, vetése, éves betevője (amint az a hozzánk eljuttatott videófelvételekből kiderül) a vízgyűjtő hanyag kezelésének lett az áldozata.

S. É.

(fotók: Facebook)

Facebook