Székelyhíd és Érmihályfalva „zöld zóna”

Székelyhíd és Érmihályfalva „zöld zóna”

A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság december 18-i ülésén a közegészségügyi igazgatóság (DSP) adatai alapján ismét felülvizsgálta azon települések listáját, ahol a vörös, illetve a sárga forgatókönyvet kell életbe léptetni az utóbbi két hét adatai szerint.

Ezek szerint hét tizeneggyel kevesebb, vagyis 48 településen maradnak a korlátozások, és ezúttal ismét tizenhatra csökkent azon települések száma, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket. A fertőzöttségi arányt tekintve jelenleg Hagymádfalva (Spinuș) a listavezető.

Tizenhat településen az ezer főre eső fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket, vagyis a vörös forgatókönyv van érvényben: Hagymádfalva, Hegyközpályi, Érábrány, Nagyvárad, Belényes, Diófás, Tasnádbajom, Robogány, Érszőllős, Vámosláz, Biharszentandrás, Bors, Bihardobrosd, Tataros, Vaskohsziklás, Fugyivásárhely.

A lakosságot érintő legfontosabb változás a vörös forgatókönyv életbe léptetése után, hogy minden vendéglátóipari egység belső helyiségeit bezárják, de működhetnek a teraszok, illetve a házhoz szállítási szolgáltatás. Bezárnak továbbá a játékbarlangok, a mozik, a színházak, a koncerttermek stb.

További 32 településen az utóbbi két hétben az ezer főre eső megbetegedések száma meghaladta az 1,5 ezreléket (sárga kód): Bihar, Mezőszakadát, Hegyközcsatár, Margitta, Rény, Vaskohsziklás, Alsótótfalu, Magyarcséke, Biharhosszúaszó, Váradszentmárton, Rév, Cséffa, Nagyürögd, Papfalva, Érkörtvélyes, Biharfélegyháza, Alsókocsoba, Körösgyéres, Szalárd, Érbogyoszló, Szalacs, Biharlonka, Kiskopács, Kisősi, Miklóirtás, Felsőmezős, Tenke, Felsőderna, Berettyószéplak, Vércsorog, Bályok, Kispapmező.

Ezeken a településeken a vendéglátóhelyek, a mozik, az előadótermek, a játékbarlangok csak 6–23 órák között tarthatnak nyitva, és csak befogadóképességük maximum 30 százalékát használhatják ki, továbbá tilos mindennemű kültéri közösségi rendezvényt, koncertet, fesztivált, privát vagy nyilvános eseményt szervezni.

Facebook