Szemétügyek és döglött macskák a mihályfalvi lakossági fórumon

Szemétügyek és döglött macskák a mihályfalvi lakossági fórumon

Ahhoz képest, hogy az elmúlt közigazgatási időszak kezdetén a városvezetőség hathavonta ígért lakossági tájékoztatót, volt olyan időszak, hogy másfél évig sem került sor a közügyek nyilvános megvitatására. A választások óta szerdán este került sor először lakossági találkozóra, amelyen mindenki feltehette az éppen aktuális közügyekhez kapcsolódó kérdéseit Nyakó József polgármesternek és Karsai Attila alpolgármesternek. Csakis nekik, mivel a fórum mintegy 25 résztvevőjén kívül (a többi jelenlévő az önkormányzati, illetve a pártapparátushoz tartozott) csak egyetlen tanácsos (Gábor Éva) tartotta fontosnak megtisztelni jelenlétével a választópolgárt. A hanyag hozzáállást többen zokon is vették, annál is inkább, mivel önkormányzati berkekben folyamatosan arról szól a fáma, hogy a lakosság közömbös a közügyek iránt. Lám, nem csak a lakosság mutat csekély érdeklődést, de az önkormányzati képviselők is csak addig mutatkoznak lelkesen a választók köreiben, míg azok szavazatait elnyerik. Utána már derogál leereszkedniük a plebszhez. A polgári oldal azzal indokolja  távolmaradását, hogy Nyakóék nem egyszer ellenük való hangulatkeltéssel próbálták  távol tartani őket a lakossági találkozóktól.

lakossagi-forum2Hány szemétszolgáltató marad?

A fórum fő témája még mindig a szemétügy volt, azaz a jelenlegi köztes állapotokkal járó bizonytalanság. Ugyanis a régi szemétszállító céggel (Bioflorisal) való szerződésbontás után a helybélieknek még ma sem világos, mi lesz három hónap után, amikor az AVE céggel kötött ideiglenes szerződés is lejár. Ugyanis a megyei szemétgazdálkodás csak november 1-jén fogja kiírni a licitet, amely akár fél évig is elhúzódhat (már csak a megyeközpontban működő szeméttelep felel meg az uniós szabványoknak, így a procedúra lezárta után a családonkénti szemétmennyiséget és a szállítási távolságot mérve határozzák meg a szemétdíjat is). Vagy legalábbis ez jött le a polgármesteri magyarázatból, na meg a székelyhídi Béres Attila tájékoztatásából is, aki az AVE területi igazgatójaként volt jelen a fórumon.

Mint kiderült, az AVE céggel október közepéig szól a szerződés, a köztes időszak (a megyei szemétgazdálkodás versenytárgyalási procedúrájának időtartama) jelenti majd a gondot, amiről a magyarázatok is enyhén szólva ködösnek tűntek, bár az önkormányzat javára legyen mondva, átvállalta eme három hónap anyagi részét a lakosságtól (46 ezer lej/hó). Hogy mennyire lehet törvényesen lavírozni ebben az országos, mi több uniós szemétügyben, az egyelőre átláthatatlan. A távlati tervekbe Ovidiu Indrie, a helyi szemétgazdálkodási osztály vezetője engedett betekintést, aki megerősítette: figyelembe véve a megyei procedúrák alakulását, illetve az aradi ASA cég (szelektív hulladékfeldolgozó) szerződésének lejártát (még másfél évig érvényes) megoldás körvonalazódik a sokat vitatott kettős szemétszállítási díj ügyében is.

Vagyis szemétügyben megyeszerte dúl az adminisztrációs káosz, amelyben a helyiek is csak lépésről lépésre tudnak haladni. Legalábbis ez a hivatalos verzió.

Lesz-e még Mihályfalvának strandja?

A kardinális kérdést a a városi strand napokban beföldelt nagymedencéje adta, amelyet Nyakó József balesetveszéllyel magyarázott, nehezményezve a közösségi portálokon és a sajtóban terjedő, ugyanakkor sértő telekspekulációkat. Utóbbi spekulációk viszont nem terjednének, ha a városvezetőség nem adott volna okot valós esetekkel is, mint ahogyan azt néhányan ott helyben inkább csak maguknak jegyezték meg. Nyakó emlegetett ugyan valami homályos jövőbeni tervet uniós támogatással járó fúrásokról, amelynek eredményeképpen közintézmények fűtésére lehetne használni a termálvizet, de a projekt szerint strand üzemeltetésére csak öt év múlva lehetne rátérni.

lakossagi-forum3A fürdőhely körüli vitában Kovács Zoltán ex-polgármester is bekapcsolódott, és felvázolta, hogy az ő idejében mátészalkai szakemberek vizsgálták meg a termálér állapotát, és simán működőképesnek nyilvánították a fürdőt, amelyből adódott a kérdés, ő miért nem állíttatta helyre a strandot, mire a volt elöljáró azzal védekezett, hogy Kiss Sándor akkori megyei tanácselnök és holdudvara folyamatosan szabotálták mindkét mandátumát. Kovács az ivóvíz paramétereinek meghamisítását is emlegette: szerinte háromszor akkora az ivóvíz arzén tartalma, mint amelyet hivatalosan állít a közegészségügyi hatóság. Az átírt adatokkal az uniós szabványoknak akarnak megfelelni, mérgezvén ezzel a lakosságot. A kialakult szópárbaj nyomán egyéb ingyencirkusz számba menő dolgok is előkerültek, amelyek hangos vitába és ismételten kölcsönös döglött macska-dobálásba torkolltak, ami után Kovács azzal távozott, hogy a jelenleg zajló mintegy 1,9 millió lejre rúgó kártérítési per után, amiért a Nyakó képviselte önkormányzat pereli, becsületsértésért indít bírósági eljárást a jelenlegi polgármester ellen.

A kanalizálásról

Egyebek mellett az utak rossz minősége és az utcák kanalizálása is szóba jött. Nyakó ismételten tudatta a jelenlévőkkel, hogy azokban az utcákban, amelyeket már rácsatlakoztattak a főgerincre, a lakosságnak olcsón számítják meg a belső munkálatokhoz szükséges csöveket, azonban a vele járó további költségeket minden háztartás maga köteles állni. Jelenleg a kanalizálási munkák 46 százaléka van kivitelezve, a szennyvíztisztítót pedig már sikerült beüzemelni azokkal az utcákkal, ahol a rácsatlakozás megtörtént. Az utcákat a kanalizálás menetének függvényében aszfaltozzák, vagy állítják helyre.

Karsai Attila alpolgármester azzal zárta a fórumot, hogy tudatta az adófizetőkkel, az önkormányzat jelenleg egyetlen kivitelezőnek sem tartozik.

Sütő Éva

 

 

 

Facebook